Delhaize zet nieuwe prijsverlaging in om klanten terug te winnen

Met een opvallende advertentie in alle Belgische kranten kondigt Delhaize aan dat er vanaf eind deze week honderden huismerken goedkoper worden. In totaal zullen 1.000 van de 5.000 huismerken sterk in prijs zijn verlaagd. De keten wil op die manier de perceptie dat Delhaize een duurdere supermarkt is bijstellen en de klanten die ze heeft verloren in de woelige afgelopen maanden terugwinnen.

21 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 augustus 2023 17:30
Lees meer over:
Kleine leeuwtjes breed_Delhaize

Halfweg vorig jaar, in volle inflatieperiode, pakte Delhaize uit zijn ‘Kleine Leeuwtjes’. Ruim 500 basisproducten die klanten dagelijks nodig hebben, zoals melk, brood, eieren, boter, kaas en hesp werden toen goedkoper. Volgens de supermarktketen gaat het bij die Kleine Leeuwtjes om een korting van 10 tot 30 procent. “De ervaring leert ons dat dit werkt. De verkoop van onze huismerken is in de voorgaande periode met 20 procent gestegen”, aldus woordvoerder Roel Dekelver.

Dat grote succes zet Delhaize nu aan om dit aanbod te verruimen van 500 naar 1.000 basisproducten. “De actie komt er in september omdat dat traditioneel een heel dure maand is”, zegt Dekelver. "Met de start van het nieuwe schooljaar en veel sportactiviteiten moeten heel veel kosten gemaakt worden." Daarnaast wil Delhaize de perceptie van een duurdere supermarkt keren, de prijsinflatie tegengaan en de klanten die het verloor in de afgelopen maanden terugwinnen. 

Het is een algemene tendens dat supermarkten heel hard werken aan hun prijsimago vanwege de hyperinflatie, zegt Gino Van Ossel, retailprofessor bij Vlerick Business School. "Dat is voor de zomer al begonnen met Aldi, Lidl en Carrefour die aankondigden dat ze producten in prijs verlaagd hadden. Alleen bleek dat er tegelijkertijd nog meer producten in prijs stegen." Het verschil tussen toen en nu is dat de voedingsinflatie erg aan het teruglopen is, zegt Van Ossel, waardoor "de kans reëler is dat er niet meer producten in prijs stijgen dan dalen".

kleine leeuwtjes_Delhaize

Of klanten zullen terugkomen, is heel verschillend in het noorden en het zuiden van ons land, aldus Van Ossel. "In Vlaanderen zitten veel supermarkten weer in een relatief normale situatie. De winkels zijn open, de rekken gevuld en het personeel vriendelijk." In Franstalig België wordt echter door vakbonden, maar ook door consumenten opgeroepen tot een boycot van Delhaize en er zijn ook vaker onaangekondigde acties. "Dan sta je als klant voor een gesloten deur vanwege een stakingspiket of je krijgt het gevoel dat je niet echt welkom bent. Ik zeg het nu wel heel zwart-wit, maar in Vlaanderen heb je veel meer winkels waar van die acties niet meer zoveel te merken is."

Dat verschil is volgens Van Ossel erg belangrijk. "In Brussel en Franstalig België is het aantal klanten dat naar Delhaize gaat heel erg afgenomen. Die ga je terug moeten krijgen, maar met prijs gaat dat volgens mij niet lukken. Dat heeft niets met prijs te maken, voor hen is Delhaize op dit ogenblik een onbetrouwbare winkel."

Bij de eerste prijsverlaging in de zomer van 2022 sprak retailexpert Pierre-Alexandre Billiet zich al negatief uit over deze prijsverlaging bij Delhaize die toen kwam op een ogenblik van forse prijsverhogingen door de inflatie. “Op korte termijn is dit goed nieuws voor de consument, maar het trekt de hele sector in een neerwaartse spiraal”, waarschuwde hij toen. Dit zou volgens hem leiden tot een prijzenoorlog die slachtoffers zou maken omdat retailers elkaar gaan beconcurreren in een krimpende markt. Hij voorspelde toen al dat de werknemers van de retailers de eerst slachtoffers zouden kunnen zijn van deze prijzenoorlog.

Ongekende kostprijsstijgingen, maar Delhaize verlaagt prijzen van 500 producten
Uitgelicht
Op het moment dat grondstoffen- en energieprijzen de pan uitswingen, kondigt Delhaize prijsverlagingen aan van 5 tot 30 procent op 500 basisproducten van zijn huismerk. Ook Co...
15 juni 2022 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek