Onderzoekers en activisten pleiten voor miljardeninvestering EU in kweekvlees

Wetenschappers, Nobelprijswinnaars, politici, journalisten , kunstenaars, klimaatactivisten en andere notabelen pleiten in een open brief aan EU-voorzitter Ursula von der Leyen om te investeren in alternatieven voor vlees. Ze vragen om 25 miljard euro investeringen, om precies te zijn. De ondergetekenden argumenteren dat alternatieven zoals kweekvlees niet enkel een schot in de roos zou zijn voor dierenwelzijn, maar ook op ecologisch vlak.

21 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2023 14:23 Ruben De Keyzer

Een investering van 25 miljard euro tussen nu en 2030, daarvoor pleiten de ondergetekenden. “Een ambitieuze som”, wordt toegegeven, “Maar het gaat om slechts vijf procent van de 500 miljard euro toegewezen aan het Green Deal investeringsplan.” Bedoeling is om een massale ‘proteïnetransitie’ teweeg te brengen. Ook economisch zou het de positie van de EU moeten versterken. De actievoerders pleiten dat Singapore, Canada, de VS, Israel, Japan en China massaal investeren in kweekvlees, en dat de EU niet mag achterblijven.

Revolutie

“We staan aan de vooravond van een technologische revolutie, en een voedselrevolutie op een schaal die we sinds het ontstaan van de landbouw niet gezien hebben”, luidt de brief. “Europa heeft de keuze. Investeren en de vruchten plukken van diervrije proteïneproductie, of aarzelen en uitstellen terwijl de rest van de wereld het voortouw neemt.”

De ondergetekenden verklaren dat de overschakeling naar duurzame proteïnen de klimaatimpact van vleesproductie kan verkleinen met 92 procent. Een investering in deze technologieën zou per euro meer opleveren dan investeringen in groene stroom.

De actievoerders stellen verder dat landbouw de grootste drijfveer is van de inkrimpende biodiversiteit. Dat kwam in 2021 naar voren in een studie van het milieuprogramma van de verenigde naties (UNEP). “Landbouw is ook verantwoordelijk voor een derde van alle broeikasgassen. Meer dan al onze wagens, vliegtuigen en schepen samen. De meeste schade gebeurt door veeteelt, dat goed is voor 26 procent van alle landoppervlakte. Meer dan er bossen zijn. Ondertussen bedreigen oorlogen, klimaatschokken en de zwakheden in onze bevoorradingsketen onze voedselzekerheid.”

Precisiefermentatie

Volgens de brief kan kweekvlees dus een net zo grote revolutie betekenen als groene energie. De actievoerders pleiten voor diverse bronnen van duurzame proteïnen, met name precisiefermentatie. Dit is een brouwproces waarmee door middel van microflora de proteïnen en vetten van dierlijke producten worden opgebouwd. “Beloftevol, maar het krijgt te weinig aandacht”, luidt de brief. “Dit terwijl precisiefermentatie al haar waarde toont op wereldniveau. 99 procent van alle insuline, 80 procent van alle stremsel en de grote meerderheid van al ons citroenzuur wordt zo geproduceerd.”

Welvaart, ook voor boeren

Volgens de brief zou de overschakeling 1,1 triljoen dollar aan welvaart opleveren, en wereldwijd 9,8 miljoen jobs creëren. “Deze groene jobs zouden ook veel opportuniteiten bieden aan de boeren”, klinkt het nog.

“Met deze investering en de nodige wettelijke omkadering, kunnen we een onstopbare voedselrevolutie teweeg brengen”, luidt de brief tot slot. “Voedzame en betaalbare voeding voor iedereen, met diepgaande ecologische en economische voordelen. Tijd om onze Europese zin voor innovatie en ondernemen te herontdekken. Laat Europa leider zijn van een voedselrevolutie", besluiten de ondertekenaars van de brief.

De brief werd ondertekend door onder meer Maarten Boudry, Stijn Bruers, Rutger Bregman, Carice Van Houten, GAIA en vele anderen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek