Italië verbiedt productie en verkoop van kweekvlees
nieuwsItalië heeft de productie en de verkoop verboden van vlees dat in een laboratorium wordt ontwikkeld uit dierlijke weefselcellen. Het is daarmee het eerste EU-land dat 'kweekvlees' of 'laboratoriumvlees' verbiedt. De maatregel is volgens de Italiaanse regering nodig om de volksgezondheid te garanderen en om de Italiaanse veehouders te beschermen.
De nationalistische regering van Meloni heeft beloofd het Italiaanse voedsel te beschermen tegen technologische innovaties die als schadelijk worden beschouwd en heeft het landbouwministerie omgedoopt tot ‘ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit’. De Italiaanse minister van Landbouw Francesco Lollobrigida, lid van Meloni’s nationalistische partij Fratelli d’Italia, is blij dat het verbod is goedgekeurd door het parlement. "Producten uit een laboratorium garanderen geen bescherming van onze cultuur en traditie, noch kwaliteit of welzijn”, aldus de minister over kweekvlees. Italiaanse dierenrechtenorganisaties spreken dan weer over een nutteloze maatregel.
Naast het verbieden van kweekvlees komt er ook een verbod op vleesbenamingen voor vleesvervangers. Producenten mogen producten niet meer labelen als ‘plantaardige salami’ of ‘vegetarische worst’.
Kweekvlees wordt gezien als een mogelijk alternatief voor de huidige vorm van vleesproductie. Voorstanders argumenteren dat kweekvlees een schot in de roos zou zijn voor dierenwelzijn, maar ook op ecologisch vlak. In Singapore, China en de Verenigde Staten mag kweekvlees momenteel al worden verkocht. In de Europese Unie is dat nog niet het geval, hoewel verschillende Europese bedrijven fondsen hebben vrijgemaakt om onderzoek naar kweekvlees te financieren. De EU beschouwt kweekvlees als een "nieuw voedingsmiddel". Net als elk ander nieuw product moet het dus een vergunning krijgen om te worden toegelaten op de Europese markt.

Bron: Belga / Food&Agribusiness