Krijgt onderzoeksproject rond kweekvlees doorstart?

Na het faillissement van kweekvlees start-up Peace of Meat zoekt het innovatieplatform voor de agrovoedingsindustrie Flanders’ FOOD nieuwe bedrijven die het onderzoek rond dierlijke cellijnen willen doorstarten. Hun ambitie blijft om in Vlaanderen een innovatieve cluster van bedrijven op te richten om kweekvlees zo economisch rendabel mogelijk te produceren op industriële schaal.

4 mei 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 mei 2023 19:55
Lees meer over:
Kweekvlees - Foieture & CUSTOMEAT

De toekomst na Foieture

In het onderzoeksproject ‘Foieture’ werkten voedingsbedrijven uit verschillende sectoren samen met onderzoeksinstellingen om een gezamenlijk doel te bereiken: een protocol ontwikkelen om op grote schaal via stamcellen van eenden, vette levercellen te creëren om te verwerken tot een paté de foie gras. Hiervoor kreeg het onderzoeksproject in 2019 van de Vlaamse overheid 3,6 miljoen euro.

Eén van deelnemers was de Belgische pionier Peace of Meat, de kweekvleesstart-up die zich sinds 2019 toelegde op de productie van lever- en vetcellen in bioreactoren. Peace of Meat was in handen van een Israëlische eigenaar die vorige maand besloot om de investeringskraan dicht te draaien waardoor het bedrijf failliet ging. Flanders’ FOOD laat weten dat het nu de subsidie van 702.000 euro van Peace of Meat zal terugvorderen.

Resultaten op koers

De vereffening van Peace of Meat betekent niet het einde van Foieture. Flanders’ FOOD, dat het project coördineert, doet een warme oproep naar alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in het onderzoek naar kweekvlees en hun schouders willen zetten onder de doorstart van het project Foieture. “Na meer dan drie jaar kennis en expertise te hebben opgebouwd zetten de partners alles op alles om het onderzoek verder te zetten”, aldus Flanders’ FOOD. “Zowel de bedrijven als de onderzoeksinstellingen behaalden veelbelovende resultaten en ook aan de kweekvleeszijde is er een cellijn ontwikkeld die kan groeien in diervrij- en serumvrij medium. Dit is een belangrijke doorbraak om kweekvlees in de toekomst op de kaart te kunnen zetten als een echt alternatief voor dierlijk vlees. Aan de KU Leuven leidt het onderzoek tot een doorbraak in de geneeskunde om behandelingen rond leververvetting te ontwikkelen.”

Flanders’ FOOD zegt dat het alles op alles zet om de opgebouwde kennis in Vlaanderen te houden en het onderzoek verder te zetten. Zo heeft het innovatieplatform intussen gerechtelijke stappen ondernomen om de cellijnen en de protocollen om deze op te groeien op te eisen. “Geïnteresseerde bedrijven die de doorstart willen maken, kunnen zich melden bij ons”, aldus Flanders’ FOOD.

Kweekvleespionier Peace of Meat failliet
Uitgelicht
Vier jaar geleden had het Belgische kweekvleesbedrijf Peace of Meat de ambitie om Europese marktleider te worden in ‘vleesvrije’ producten. Nu blijkt dat de start-up kopje ond...
26 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Flanders' FOOD

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek