Kweekvleespionier Peace of Meat failliet

Vier jaar geleden had het Belgische kweekvleesbedrijf Peace of Meat de ambitie om Europese marktleider te worden in ‘vleesvrije’ producten. Nu blijkt dat de start-up kopje onder is gegaan nadat het Israëlische moederbedrijf de geldkraan dichtdraaide. De curator hoopt een overnemer te vinden voor de labo’s en het personeel via een online veiling.

26 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 april 2023 19:56
Lees meer over:

Peace of Meat werd in 2019 opgericht en gold als pionier in Vlaanderen voor kweekvlees, vlees dat in labo's gekweekt wordt en waarvoor geen of amper dierlijk materiaal nodig is. De doelstelling bij de oprichting was om Europese marktleider te worden door onder meer via biologische processen vet- en levercellen te kweken om er foie gras van te maken. Hiervoor kreeg het bedrijf 3,6 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid.

Eind 2020 werd het bedrijf overgenomen voor 15 miljoen euro door Meat-Tech 3D, een groot Israëlisch bedrijf dat experimenteert met het 3D-printen van vleesalternatieven. De ambities bleven na de overname torenhoog. Peace of Meat wilde op termijn verschillende soorten kweekvlees op industriële schaal produceren, om zo uit te groeien tot een wereldwijde koploper in dit marksegment.

Maar de Israëlische eigenaar besloot om de investeringskraan dicht te draaien waardoor Peace of Meat failliet ging. Het Laatste Nieuws berichtte dat Peace of Meat na de overname in zwaar weer terecht kwam. “Een blik op de jaarrekeningen van de voorbije jaren leert dat de firma miljoenen euro's verlies optekende. Bovendien regende het wissels aan de top van de firma”, aldus Het Laatste Nieuws.

Overnemer gezocht

De curator wil nu een overnemer vinden voordat de activa worden geliquideerd en schakelde hiervoor veilinghuis Hammertime in. Er wordt niet alleen een overnemer gezocht voor de inboedel en apparatuur, maar ook voor de kennis van de tien personeelsleden. Zij zijn volgens Hammertime allemaal bereid om verder voor het bedrijf te werken als er een nieuwe overnemer gevonden is. Het veilinghuis wil zowel overheden als particuliere investeerders overtuigen. Het wijst erop dat dit bedrijf "mits enkele jaren aan doorzettingsvermogen de doorbraak kan leveren voor het probleem van de CO2-uitstoot en het probleem van de wereldwijde voedselarmoede."

Paleo krijgt kapitaalinjectie van 12 miljoen om productie eiwitten te commercialiseren
Uitgelicht
Het Belgische bedrijf Paleo heeft 12 miljoen euro opgehaald bij zes investeerders om hun ingrediënten, die vleesvervangers meer op vlees doen lijken, op industriële schaal te...
21 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, Belga, Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek