Nederlands bedrijf laat voor het eerst worst van kweekvlees proeven in de EU

Het Nederlandse bedrijf Meatable heeft woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees laten proeven. Het bedrijf is erin geslaagd om de tijd om een cel uit te laten groeien tot een worst kunnen verkorten tot vier dagen.

17 april 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
worstjes kweekvlees_Meatable

De verkoop van laboratoriumvlees is nog nergens in de EU toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, maar in Nederland zijn er sinds vorig jaar regels die het organiseren van proeverijen mogelijk maken. Woensdag was er zo'n proeverij in Leiden. Voordien moest Meatable producten laten proeven in de Aziatische stadstaat Singapore. Nu kan het bedrijf dat dus doen in de eigen consumentenmarkt.

Vet- en spierweefsel in bioreactor

Het in 2018 opgerichte Meatable heeft een methode ontwikkeld waarmee cellen van een dier in een bioreactor uitgroeien tot het spier- en vetweefsel, oftewel vlees. De proevertjes bestaan nog niet volledig uit kweekvlees. De worsten bestaan slechts voor bijna 30 procent uit kweekvlees, de rest bestaat uit ingrediënten die ook plantaardige vleesvervangers structuur en smaak geven, zoals erwten, kikkererwten, soja, zuurteregelaars, gistextract en rodebietenpoeder voor de kleur. “Een hoger percentage kweekvlees maakt de worst duurder en maakt het moeilijker om een stevige textuur te verkrijgen. Minder kweekvlees gaat dan weer ten koste van de smaak”, aldus Meatable.

Volgens het bedrijf is kweekvlees de toekomst omdat de vraag naar vlees naar verwachting blijft stijgen. Om de bijkomende ontbossing en uitstoot van broeikasgassen te beperken, zou kweekvlees een uitkomst zijn. “Bij Meatable houden we van vlees”, staat te lezen op de website van het bedrijf. “We zien het als een essentieel onderdeel van een gebalanceerd dieet. Maar we houden niet van industriële landbouw, want het is slecht voor de planeet en voor de dieren”, klinkt het.

Novel food

Kweekvlees valt onder de wetgeving rond novel food. Wie ‘nieuw voedsel’ wil verkopen, moet eerst een uitgebreid dossier indienen bij EFSA, de Europese Voedselautoriteit. Dat dossier moet het productieproces nauwgezet omschrijven. Wanneer de goedkeuring wordt verkregen, mag het productieproces niet meer zomaar gewijzigd worden. En daar wringt het schoentje, want er wordt nog volop gesleuteld aan dat productieproces. Belangrijk is daarbij om de productie efficiënter, goedkoper en grootschaliger te maken, want vooralsnog is het erg duur om kweekvlees te produceren. Daardoor kan het moeilijk concurreren met vlees van geslachte dieren. 

Over de milieuvoordelen van gekweekt vlees zijn ook kritische geluiden te horen. Onderzoekers van de University of California berekenden vorig jaar dat de uitstoot van broeikasgassen voor dat soort vlees vele malen hoger zal zijn dan bij het voeren en slachten van runderen of varkens. Dat komt vooral doordat het zuiveren van de voedingsstoffen voor cellen veel energie opslokt zolang het nog op dezelfde manier gebeurt als in de farmaceutische industrie. Het ging om conclusies die nog niet zijn beoordeeld door andere wetenschappers.

Onderzoekers en activisten pleiten voor miljardeninvestering EU in kweekvlees
Uitgelicht
Wetenschappers, Nobelprijswinnaars, politici, journalisten , kunstenaars, klimaatactivisten en andere notabelen pleiten in een open brief aan EU-voorzitter Ursula von der Leye...
21 september 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving / NRC

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek