header.home link

Hevige strijd om de eerste "mammoetgehaktbal"

Het Belgische food-techbedrijf Paleo overweegt juridische stappen tegen het Australisch kweekvleesbedrijf Vow. Het Australische bedrijf beweerde dat het 's werelds eerste vlees op basis van mammoet-DNA had gemaakt. “Dat klopt niet”, zegt Paleo. "Vow weet dat de technologie voor het mammoetvlees twee jaar geleden door Paleo werd ontwikkeld en dat de octrooiaanvragen hiervoor lopen.”

4 april 2023  – Laatste update 4 april 2023 13:39
gehaktbal

Vorige week stelde Vow zijn mammoetgehaktbal voor aan het grote publiek in Amsterdam. Het bedrijf zei dat het kweekvlees niet voor consumptie was en dat nog niemand ervan geproefd had. Paleo hekelt dat Vow de gehaktbal voorstelde als de eerste gehaktbal ter wereld op basis van mammoeteiwit.

Het Leuvense bedrijf van voormalig Groen-politicus Hermes Sanctorum maakt via fermentatietechnologie dierlijke eiwitten en ontwikkelde de technologie naar eigen zeggen twee jaar geleden al. Er zijn ook al bijna een jaar octrooiaanvragen in behandeling, die openbaar zijn voor concurrenten.

"Toen we van het evenement hoorden, waren we verrast”, zegt Sanctorum. “We hebben negen maanden geleden aangekondigd dat we precies dat bewuste mammoeteiwit hadden ontwikkeld, op basis van fundamenteel onderzoek en innovatie. De beweringen dat nog nooit iemand vlees met mammoeteiwitten heeft geproefd, is gewoon niet waar. Wij hebben reeds vlees met mammoeteiwitten ontwikkeld en geproefd in ons lab."

"Onze doorbraak in het creëren van dierlijke eiwitten voor onder andere mammoet, maar ook ook voor rund-, lams-, tonijn-, kippen- en varkensvlees  was significant en heeft ons veel werk gekost. Dat een derde partij deze doorbraak claimt, stuit ons tegen de borst", zegt Sanctorum. "We overwegen momenteel alle juridische opties om onze reputatie als innovators en onze intellectuele eigendom veilig te stellen."

Reactie Vow

Paleo nam nog voor het evenement contact op met Vow. "In reactie daarop beweerde het juridische team van Vow dat de mammoetgehaktbal 'geen voedsel was' en wees het Paleo's claims af", luidt het. "Het is duidelijk dat Vow goed op de hoogte was van Paleo's octrooiaanvragen, maar ervoor koos dit feit te negeren om pr-aandacht voor zijn eigen merk na te streven." Dat het Australische bedrijf de gehaktbal niet als voeding beschouwt, is "ronduit bespottelijk", vindt Paleo.

In een schriftelijke reactie aan VRT NWS zegt Vow dat het "op geen enkele manier technologieën of uitvindingen van Paleo heeft gebruikt." "De mammoetgehaktbal kwam tot stand door het harde werk van onze eigen wetenschappers op basis van openbare genetische data en een eigen ontwikkeld productieproces."

Het bedrijf voegt eraan toe dat Paleo "geen patent heeft op mammoetmyglobine" en zegt dat de aanvraag die daarvoor loopt "belachelijke proporties" aanneemt. "Als die aanvraag wordt goedgekeurd zullen andere bedrijven ook geen myoglobinen meer mogen gebruiken van onder meer varkens, schapen, koeien, kippen en tonijn."

Paleo krijgt kapitaalinjectie van 12 miljoen om productie eiwitten te commercialiseren
Uitgelicht
Het Belgische bedrijf Paleo heeft 12 miljoen euro opgehaald bij zes investeerders om hun ingrediënten, die vleesvervangers meer op vlees doen lijken, op industriële schaal te...
21 februari 2023 Lees meer

Bron: Belga, VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek