Nederland vaccineert kippen tegen vogelgriep in testproject

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vaccineert 1.800 eendagskuikens tegen hoogpathogene vogelgriep. Dit gebeurt in een veldproef bij twee bedrijven. De eerste resultaten worden in het tweede kwartaal van 2024 verwacht. Dit wordt gezien als een belangrijke stap richting het grootschalig vaccineren van pluimvee tegen het vogelgriepvirus.

19 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 september 2023 17:41 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
drinkende_kuikens

“Vogelgriep is een ernstige ziekte waar de pluimveesector enorm door is getroffen”, zegt de Nederlandse landbouwminister Piet Adema. “Dat raakt zowel de dieren als de ondernemers en er zijn natuurlijk ook veel wilde vogels door gestorven. We komen daarom samen in actie om het aantal besmettingen bij gehouden pluimvee terug te dringen.”

Labo versus stal

Bij eerder onderzoek in het laboratorium bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) zijn twee vaccins ingezet die effectief zijn tegen verspreiding van het virus. Nu is het belangrijk om deze vaccins ook buiten het labo te testen. Onder praktijkomstandigheden in de pluimveestal kan de effectiviteit van een vaccin anders zijn dan onder gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium. In een pluimveestal zijn bijvoorbeeld de huisvesting en het stalklimaat anders, worden de dieren tegen meer ziekten gevaccineerd en zijn er andere kiemen in de stal aanwezig die de effectiviteit van een vaccin zouden kunnen beïnvloeden. Belangrijk is dat de vaccins niet alleen bescherming geven tegen ziekteverschijnselen, maar vooral verspreiding van het vogelgriepvirus tegengaan.

Wageningen University & Research (WUR), Royal GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht staan in voor dit praktijkonderzoek.

Opschalen

Bij de start van de veldproef worden de kuikens ingedeeld in verschillende testgroepen. Gedurende de proef worden de kippen intensief gemonitord en gecontroleerd, in lijn met de nieuwe Europese verordening. Deze veldproef is een wetenschappelijk onderzoek en de producten van de gevaccineerde kippen worden niet op de markt gebracht.

Kippen worden nu ook al gevaccineerd tegen diverse ziektes.

Indien de eerste resultaten in het tweede kwartaal van 2024 gunstig zijn, zal het vaccinatieproject opschalen naar meerdere pluimveebedrijven. Mits Europese goedkeuring. Hier zal ook aandacht zijn voor de effecten van vaccinatie op de handel in pluimveeproducten en het opzetten van een bewakingsprogramma. Dat bewakingsprogramma is nodig om een eventuele besmetting op een gevaccineerd bedrijf, iets wat ondanks vaccinatie toch zou kunnen gebeuren, zo snel mogelijk op te sporen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek