Brazilië roept noodtoestand uit na meerdere gevallen van vogelgriep

Brazilië heeft de zoölogische noodtoestand uitgeroepen na verschillende uitbraken van vogelgriep in het land. Hierdoor is het makkelijker voor de regering om voorzorgsmaatregelen te nemen die de verspreiding van het vogelgriepvirus moeten tegengaan. De noodtoestand geldt voor 180 dagen.

23 mei 2023  – Laatste update 23 mei 2023 14:40
Lees meer over:
pluimveeleghenvogelgriep

Brazilië is wereldwijd de grootste exporteur van gevogelte. Het Latijns-Amerikaanse land vertegenwoordigt ongeveer een derde van de wereldmarkt, goed voor bijna 10 miljard dollar aan export per jaar.

De afgelopen dagen werd een achttal haarden van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels in Brazilië. De meeste daarvan in de deelstaat Espirito Santo en één in de staat Rio de Janeiro. Dat is nog ver verwijderd van de belangrijkste productieplaatsen voor gevogelte in het zuiden. Maar door de noodtoestand uit te roepen, hoopt de regering te voorkomen dat het virus overslaat naar plaatsen waar kippen worden gekweekt voor de slacht, luidt het in een persbericht van het Braziliaanse ministerie van Landbouw.

Een uitbraak van de vogelgriep leidt niet tot het lamleggen van de export, zo schrijven de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) voor. Importerende landen kunnen zelf wel invoerbeperkingen opleggen. Verder worden alle dieren in het besmette bedrijf meteen geruimd, wat tot grote economische verliezen leidt.

Het vogelgriepvirus H5N1 is erg besmettelijk én dodelijk bij vogels. Momenteel woedt de epidemie wereldwijd en erger dan ooit. Wetenschappers blijven op dit moment nog in het ongewisse over waarom deze uitbraak zoveel erger is dan andere. Zeker is dat de “verwoestende gevolgen voor gezondheid en het welzijn van dieren”, zoals de Wereldorganisatie voor Diergezondheid het omschrijft, niet te overzien zijn.

Er zijn ook gevallen van besmetting bij mensen gekend, maar voorlopig enkel als die in nauw contact zijn gekomen met besmette dieren. De WGO houdt de verdere verspreiding van het virus nauwlettend in de gaten om te zien of het muteert in een vorm die zich onder mensen kan verspreiden.

Bron: Belga / Reuters / BBC

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek