Kustgemeenten openen Vogelgriepinterventielijn Kust

Wie een mogelijks besmette vogel (ziek of dood) vindt, kan dat voortaan 24 op 7 melden aan de nieuwe vogelgriepinterventielijn. Het nieuwe meldpunt moet ervoor zorgen dat het risico beperkt wordt dat kadavers te lang blijven liggen en zo andere vogels besmetten.

29 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 juni 2023 16:23
Lees meer over:
kokmeeuwvogelgriep2

Vogelgriep aan de kust  

Aan onze kust is er een nieuwe uitbraak van vogelgriep. Het virus heeft het vooral gemunt op grote sternen, kokmeeuwen en visdieven op het Sterneneiland in de haven van Zeebrugge. Dit jaar treft het virus vooral kuikens en jonge vogels. Eric Stienen van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) telde reeds 2.000 kadavers. Het is belangrijk dat zieke of dode vogels meteen worden verwijderd om de verspreiding van het virus in te perken. Daarom stelde de expertenwerkgroep 'vogelgriep aan de Kust' dit jaar een uniforme en centraal gecoördineerde aanpak voor aan alle kustgemeenten.  

 Uniforme aanpak 

De cijfers van besmette zeevogels met vogelgriep lagen in het voorjaar en de zomer van vorig jaar erg hoog. Daardoor verloren verschillende vogelpopulaties grote aantallen. Het correct melden, registreren, veilig ophalen en vernietigen van de zieke of dode vogels bracht heel wat problemen met zich mee. Zo was het niet erg duidelijk bij welke dienst je moest aankloppen en was de bestaande influenzalijn niet permanent bereikbaar. Bovendien moeten dode of zieke vogels opgehaald worden volgens strikte bioveiligheidsmaatregelen.  

Daarom werd een pilootproject ‘Vogelgriepinterventielijn Kust’ opgericht, waaraan momenteel vijf kustgemeenten (Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende) deelnemen. Het gaat om een nieuw centraal nummer dat 24/7 bereikbaar is voor het melden en ophalen van vogelgriepslachtsoffers. Op die manier wordt het risico beperkt dat de vogels te lang blijven liggen en zo mogelijks ook andere dieren besmetten. De opstart wordt gefinancierd door provincie West-Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de vijf kustgemeenten. 
 
Je kan de zieke of dode vogel melden via de Vogelgriepinterventielijn Kust: 0032 (0)465 00 52 31. Meer informatie vind je terug via www.west-vlaanderen.be/vogelgriep-kust

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek