header.home link

Europa zet licht op groen voor vogelgriepvaccinatie

8 maart 2023

Vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep zal in de EU mogelijk zijn vanaf 12 maart, dat liet Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides weten. Er zijn vandaag wel nog geen vaccins op de markt die toegelaten zijn.

Lees meer over:
biologische kippen_BioMijnNatuur

Met het toestaan van de vaccinatie tegen vogelgriep harmoniseert de Europese Commissie de regels voor vaccinatie van dieren tegen ernstige dierziekten. Vaccineren tegen bijvoorbeeld Newcastle Disease bij pluimvee of klassieke varkenspest bij varkens is volgens diezelfde regels ook al toegestaan.

“In het licht van de ernstigste uitbraak in de recente geschiedenis in de Europese Unie staat de strijd tegen de vogelgriep bovenaan onze prioriteitenlijst”, zegt Kyriakides. 'Deze uitbraken brengen enorme schade toe aan deze landbouwsector en belemmeren de handel. De nieuwe regels zullen een harmonisatie mogelijk maken van het gebruik van vaccinatie om de verspreiding van de ziekte te voorkomen of te beheersen en zullen voorwaarden stellen om het verkeer van gevaccineerde dieren en hun producten mogelijk te maken.”

Uitgelicht

Uitbraken vogelgriep bereiken "triest record" in 2022

nieuws
18 januari 2023 Lees meer

De nieuwe regelgeving zal op 12 maart 2023 in werking treden. Logischerwijs is er een strenge regelgeving verbonden aan het vaccineren van pluimvee tegen aviaire influenza. Zo mag er niet geënt worden met een levend vogelgriepvaccin. Bedrijven waar noodvaccinatie is uitgevoerd, omdat ze bij een besmet bedrijf in de buurt liggen, moeten om de twee weken monsters laten nemen, evenals een veldonderzoek. Maximaal vijf procent van de dieren mag dan besmet zijn met vogelgriep.

Bij vaccinatie tegen vogelgriep als preventiemaatregel geldt ook een aantal verplichtingen. Ten eerste moet van vogels die gedurende een week zijn gestorven een representatief monster worden genomen en onderzocht op het veldvirus van vogelgriep.

Na het begin van de vaccinatie moet een dierenarts om de dertig dagen controles op het desbetreffende pluimveebedrijf uitvoeren om te controleren of vogelgriep wel of niet aanwezig is. Dit gebeurt door middel van controle van de productie- en gezondheidsgegevens en door een veldonderzoek. Ook moeten er monsters genomen worden, waarbij er hetzelfde betrouwbaarheidsniveau van 95 procent wordt aangehouden.

Uitgelicht
Nederland bereidt proeven met een vaccin tegen vogelgriep voor. Ontslagnemend landbouwminister Carola Schouten berichtte hierover in het Nederlandse parlement. Het gaat om een...
8 december 2021 Lees meer

Bron: Pluimvee Actueel / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek