header.home link

Nederland bereidt vaccinproef tegen vogelgriep voor

8 december 2021

Nederland bereidt proeven met een vaccin tegen vogelgriep voor. Ontslagnemend landbouwminister Carola Schouten berichtte hierover in het Nederlandse parlement. Het gaat om een kandidaat-vaccin dat door de universiteit van Utrecht ontwikkeld werd en dat het ook mogelijk maakt om een onderscheid te maken tussen gevaccineerde en besmette dieren. Hierdoor kunnen ook de bezwaren van tegenstanders mogelijk van tafel geveegd worden.

Lees meer over:

“Vogelgriep is een hardnekkig virus dat niet te weren lijkt in de pluimveehouderij omdat het door wilde dieren verspreid wordt”, zegt Johan Van Erum van pluimveedierenartsenpraktijk Galluvet. Als dierenarts komt hij vaak bij Vlaamse pluimveebedrijven waar hij de wanhoop voelt. Het virus sleept aan en er lijkt geen kruid tegen gewassen is. Omdat het zo’n hardnekkig en terugkerend probleem is, gaan er ook in Europese context steeds meer stemmen op om tot vaccinatie over te gaan.

“Vooral in Frankrijk is er veel vraag naar een vaccin”, aldus Van Erum die beweert dat de Vlaamse pluimveehouders er ambivalent tegenover staan. Alhoewel de sector vraagt om een oplossing, is men ook bezorgd dat het vaccineren van pluimvee de exportpositie onder druk kan brengen. Vaccins zouden het niet mogelijk maken om een besmet dier te onderscheiden van een gevaccineerd dier waardoor bijvoorbeeld Aziatische landen zouden kunnen afhaken als importeur van Vlaams kippenvlees. “En een groot gedeelte van de Vlaamse productie is bestemd voor export”, aldus Van Erum.

Vaccinatie onderscheiden van besmetting

Het Nederlandse kandidaat-vaccin zou hier misschien een antwoord op kunnen bieden. “Het vaccin maakt het mogelijk om een besmet dier van een gevaccineerd dier te onderscheiden”, vertelt hoogleraar diergeneeskunde Arjan Stegeman van de universiteit van Utrecht dat betrokken is bij de ontwikkeling van het vaccin.

Het vaccin maakt het mogelijk om een besmet dier van een gevaccineerd dier te onderscheiden

Arjan Stegeman - hoogleraar diergeneeskunde universiteit van Utrecht

“Wij hadden tien jaar geleden al proeven uitgevoerd met een vogelgriepvaccin. Dat middel bleek dieren wel te beschermen, maar de verspreiding niet tegen te gaan. We willen onderzoeken of dit vaccin de verspreiding wel tegengaat”, vervolgt Stegeman. De proef wordt onder gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd en moet goedgekeurd worden door de Nederlandse Centrale Commissie Dierproeven.

Ontslagnemend minister van Landbouw Carola Schouten liet eerder in een brief aan de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement, weten dat de proeven eraan komen. Daarnaast zou Nederland ook in gesprek zijn met de Franse autoriteiten om gezamenlijk andere opties te bekijken voor een proef met een vaccin tegen hoogpathogene aviaire influenza, oftewel vogelgriep. De Europese Unie zet ook in op een vaccin tegen vogelgriep. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzoekt momenteel welke vaccins er zijn. De Nederlandse minister verwacht het EFSA-rapport in de loop van volgend jaar, zo blijkt uit haar brief.  

Bron: Eigen berichtgeving / Pluimvee Actueel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek