Finland doodt tienduizenden pelsdieren in strijd tegen vogelgriep

Finland laat tienduizenden pelsdieren doden om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. De Finse autoriteit voor voedselveiligheid heeft beslist dat nertsfokkerijen waar het virus werd vastgesteld, moeten worden geruimd. Over het doden van vossen en wasberen op fokkerijen zal geval per geval worden beslist.

3 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 augustus 2023 11:08
Lees meer over:
nerts

Nertsen zijn volgens de autoriteiten bijzonder vatbaar voor dergelijke infecties. De bovenste luchtwegen van de dieren bevatten immers receptoren die zich kunnen binden aan zowel vogelgriepvirussen als menselijke griepvirussen. Een nerts zou dan ook een efficiëntere tussengastheer kunnen zijn voor vogelgriep dan andere zoogdieren, waarbij het virus ook makkelijker zou kunnen muteren in een vorm die gevaarlijk kan zijn voor de mens.

Op dit moment zijn al voor drie pelsdierfokkerijen bevelen voor het ruimen uitgevaardigd. De Finse radio sprak over naar schatting 70.000 pelsdieren die gedood zouden moeten worden, waaronder 30.000 nertsen en 40.000 vossen. Deze aantallen zullen waarschijnlijk nog toenemen. Eigenaars zouden een compensatie krijgen.

De vogelgriep leidde deze zomer al tot een uitzonderlijk hoge sterfte onder wilde vogels in Finland. Voor het eerst verspreidde het virus zich ook naar een 20-tal pelsdierfokkerijen in het land, waarbij dieren ziek werden of stierven. De ontwikkelingen worden nauwgezet opgevolgd.

“Onnodige tragedie”

Dierenrechtenactivisten hebben kritiek op de massamoorden en op de pelsdierhouderij in het algemeen. De organisatie 'Four Paws' sprak woensdag van een "vermijdbare en onnodige tragedie". Ze riep op tot een volledig einde aan de bontindustrie in de hele Europese Unie.

In Denemarken werden in 2020 nog miljoenen nertsen gedood, toen in de strijd tegen het coronavirus.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek