header.home link

WUR: vogelgriep verspreidt zich niet verder onder zoogdieren

26 januari 2023

Wanneer zoogdieren zieke of dode wilde vogels eten die besmet zijn met vogelgriep, kunnen ook zij geïnfecteerd geraken. Dit virus kan echter onderling niet verder worden verspreid, wijst onderzoek uit van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Eerder deze maand was er een vogelgriepuitbraak in een Spaans nertsenbedrijf waarbij men dacht dat het virus onderling doorgegeven was.

In de winter van 2021-2022 was er grote sterfte onder wilde vogels door vogelgriep. Niet enkel vogels maar ook enkele wilde zoogdieren geraakten besmet met het hoogpathogene (HPAI) vogelgriep H5N1-virus. Hoogpathogeen wil zeggen dat deze soort vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of overlijden. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat er geen verspreiding van het virus is tussen de zoogdieren.

Wel werd een zoönotische mutatie gevonden. “Dat is een teken dat het virus zich aanpast aan een nieuwe gastheer”, vertelt Nancy Beerens, hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium van de Nederlandse universiteit. “Hierdoor kan het virus zich beter vermenigvuldigen in zoogdieren.” Deze mutatie werd niet gevonden in wilde vogelvirussen. Er zijn echter meerdere mutaties nodig voordat een virus zich kan verspreiden tussen zoogdieren of naar de mens.

De besmette dieren, waaronder vossen, een otter en een das, vielen op door afwijkend gedrag met neurologische symptomen. De dieren werden door WBVR onderzocht op infecties met HPAI H5N1 virus. Het virus werd gevonden in de hersenen van deze dieren, terwijl stalen van keel, neus en rectum vaak negatief waren. “Deze studie toont aan dat het van belang is om hersenmonsters te testen bij verdenking van HPAI-infectie bij zoogdieren”, aldus het WBVR.

Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding van het virus tussen deze zoogdieren. De zoogdieren zijn onafhankelijk van elkaar besmet geraakt door het eten van geïnfecteerde wilde vogels

Nancy Beerens - hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium van Wageningen Bioveterinary Research

Nertsen

Recent werd een HPAI H5N1-infectie aangetoond op een nertsenbedrijf in Spanje. Daar dacht men  dat de nertsen elkaar onderling besmet hadden met het virus. Maar WBVR weerlegt deze aanname met zijn onderzoek. “Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding van het virus tussen deze zoogdieren. De zoogdieren zijn onafhankelijk van elkaar besmet geraakt door het eten van geïnfecteerde wilde vogels”, aldus viroloog Nancy Beerens. “Genetische analyse van de virussen uit de Nederlandse zoogdieren liet zien dat deze onderling niet nauw verwant zijn met de mutaties die op het Spaanse bedrijf werden gevonden.”

Waakzaamheid geboden

Het is van belang dat zoogdieren met afwijkend gedrag worden gemeld, zodat deze kunnen worden onderzocht op vogelgriep. “HPAI H5N1-infecties van zoogdieren zijn op dit moment niet meldingsplichtig in Europa, waardoor informatie over het aantal infecties niet centraal beschikbaar is. Actieve surveillance programma’s voor wilde zoogdieren kunnen meer inzicht geven in de infecties en het ontstaan van mutaties”, meent Beerens. “Vanuit het One Health-perspectief is het belangrijk om zoogdiervirussen te monitoren op het ontstaan van mutaties en infecties.”

Uitgelicht
Europa beleeft momenteel "het meest verwoestende" seizoen van vogelgriep in zijn geschiedenis. Dat stellen Europese gezondheidsautoriteiten. In totaal zijn ongeveer 50 miljoen...
21 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek