"Meest verwoestende” vogelgriepseizoen, aldus Europese gezondheidsautoriteiten

Europa beleeft momenteel "het meest verwoestende" seizoen van vogelgriep in zijn geschiedenis. Dat stellen Europese gezondheidsautoriteiten. In totaal zijn ongeveer 50 miljoen vogels geruimd in besmette bedrijven. Ondertussen tonen zich steeds meer landen gewonnen voor vaccinatie.

21 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2022 14:11
Lees meer over:
pluimveekipleghennenvogelgriep

Tussen oktober 2021 en september 2022 werden 37 Europese landen getroffen door vogelgriep. Er zijn bijna 2.500 uitbraken vastgesteld in pluimveebedrijven op het hele continent, blijkt uit een verslag van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het referentielaboratorium van de Europese Unie.

Daarnaast zijn er bijna 230 uitbraken gemeld bij in gevangenschap levende vogels en bijna 3.900 bij wilde vogels.

Voor de eerste keer was er geen sprake van meerdere besmettingsgolven in een jaar, maar ging de uitbraak gewoon door omdat het virus ook in de zomer niet onder controle kon worden gebracht. En inmiddels zijn er vanaf september tot begin december alweer zeker 400 gevallen in 18 landen geteld.

De vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit virus ook schadelijk is voor de mens.

Een jaar geleden hadden Duitse onderzoekers al gewaarschuwd voor de ergste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit. Zij stelden dat de problemen wijdverspreid zijn en er voorlopig "nog geen einde in zicht" is.

Steeds meer landen pro vaccins

Op vraag van de Europese Commissie gaat de EFSA nagaan of er vaccins beschikbaar zijn voor pluimvee en of er vaccinatiestrategieën mogelijk zijn. Pas in de tweede helft van 2023 zullen de resultaten van dat onderzoek bekend zijn.

Ondertussen geven steeds meer landen aan voorstander te zijn van vaccinatie tegen vogelgriep, meldt Landsbond Pluimvee. Voorheen was dit door handelsbelemmering een no go.

In oktober mengden rond de 80 landen zich in Parijs in het debat omtrent vogelgriepvaccinatie. Bijna alle landen stemden voor, enkel Brazilië stemde openlijk tegen. Dat land was eigenlijk eveneens voorstander van vaccinatie, maar alleen zonder handelsbelemmeringen. Al is die voorwaarde – het aanpassen van de handelsregels – voor de andere landen eveneens de voorwaarde om verder in dit verhaal te stappen.

De Nederlander Sjaak De Wit, pluimveedierenarts van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD – gelijklopend met DGZ/Arsia in Vlaanderen/Wallonië), maakt zich sterk na deze bijeenkomst dat binnen de twee jaar de eerste stuks pluimvee in Nederland zullen gevaccineerd worden.

“De druk is gewoon te hoog, heel veel landen zien de noodzaak er nu ook van in. We wachten met spanning op de resultaten met testvaccins in Nederland bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad en die van de eenden in Frankrijk bij het Anses. Ik heb goede hoop op gunstige resultaten. Over enkele weken weten we meer. Afhankelijk van deze resultaten en de gevoelde urgentie bij vele betrokkenen en landen schat ik in dat we uiterlijk in 2024 pluimvee in Nederland kunnen vaccineren tegen vogelgriep. Misschien en hopelijk al wel eerder. Heel veel hangt af van de noodzakelijke aanpassingen van de handelsafspraken”, aldus De Wit.

Kapers op de kust

De Wit wijst op het belang is dat de lidstaten van de EU aan hetzelfde zeel moeten trekken. Landen die als enige zouden vaccineren, dreigen immers hun marktaandeel kwijt te spelen aan niet-vaccinerende landen. “Het vogelgriepvirus heeft zich uitgebreid in de natuur gevestigd. En niet alleen in het winterseizoen. Het zit er nu 12 maanden per jaar. Vorm als Europese Unie een machtsblok en start met toestaan van vaccineren tegen vogelgriep met behoud van handel. Laat zien hoe het moet en kan. Binnen afzienbare tijd zullen veel meer landen dat voorbeeld volgen”, verwacht De Wit. Zo zijn er nu al veel landen die het liefst tegen vogelgriep gevaccineerde eendagskuikens zouden willen kopen. Dat kan nu nog niet.”

Brazilië (voorlopig) op de rem

De afgelopen twee jaar heeft vogelgriep lelijk huisgehouden in alle werelddelen, behalve in Zuid-Amerika. “Al is dat slechts een kwestie van tijd”, aldus De Wit. “We zien nu echter ook steeds meer uitbraken in Mexico en recent ook in Colombia, Ecuador en Peru. Het duurt naar verwachting niet lang meer of vogelgriep heeft ook grote delen van Zuid-Amerika in zijn greep. Als Brazilië straks ook steeds zwaarder zal getroffen worden door vogelgriep zal het land ook open staan voor vaccinatie.”

Bron: Belga / Landsbond Pluimvee

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek