WHO vraagt waakzaamheid na uitbraak vogelgriep bij katten in Polen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maant aan tot voorzichtigheid nadat 29 katten in Polen zijn gestorven aan de vogelgriep. Vogelgriep duikt steeds vaker op bij verschillende soorten zoogdieren wereldwijd. Er zijn reeds geïsoleerde gevallen geweest bij katten, maar Polen is nu het eerste land dat een grote uitbraak meldt.

25 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 juli 2023 10:06
Lees meer over:
kat natuur poes

Vorige week meldde de WHO 29 bevestigde gevallen van besmetting met het H5N1-vogelgriepvirus onder katten in verschillende delen van Polen. Vogelgriep komt al tientallen jaren voor bij wilde vogels, het aantal gevallen is de afgelopen drie jaar explosief gestegen. Niet enkel vogels krijgen af te rekenen met de ziekte, er worden ook dodelijke uitbraken onder zoogdieren gemeld. Sinds 2022 hebben tien landen verspreid over drie continenten uitbraken van het vogelgriepvirus bij zoogdieren gemeld aan de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE).

Het vogelgriepvirus wordt nauw in de gaten gehouden in België door Sciensano en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). In België zijn nog geen gevallen bekend bij huisdieren zoals de besmette katten in Polen. “Maar het is niet ondenkbaar dat ook in ons land huisdieren het vogelgriepvirus kunnen oplopen”, zegt Benedikt Sas, directeur bij DGZ. “Als huisdieren een geïnfecteerde wilde vogel opeten kan dit zeker gebeuren. Zo hebben we al enkele gevallen van vossen gehad in België die gestorven zijn aan het vogelgriepvirus nadat ze besmette ganzen opgegeten hadden.” In het jachtseizoen waarschuwt Sas ook altijd de jagers om geen wilde vogels te schieten of te transporteren. “En eet de wilde vogels al zeker niet zomaar op”, aldus Sas.

Er zijn ondertussen ook geïsoleerde gevallen van vogelgriepinfectie bij mensen gemeld, al blijft dit zeer zeldzaam. Het virus kan nog niet van mens op mens overgedragen worden. Maar het risico bestaat echter wel dat het virus muteert en zo wel van mens op mens overgedragen kan worden. "De uitbraak is opnieuw een waarschuwing dat het vogelgriepvirus de volgende pandemie zou kunnen veroorzaken", zei Wenqing Zhang, hoofd van het WHO-griepprogramma, vorige week in Genève.

De WHO vraagt alle landen waakzaam te zijn en ervoor te zorgen dat mogelijke gevallen bij mensen vroegtijdig worden ontdekt. De organisatie drong ook opnieuw aan bij de industrie en wetenschappers om mogelijke vaccins te ontwikkelen, zodat er in het geval van een uitbraak bij mensen snel een vaccin beschikbaar is.

Nederlandse experts waarschuwen voor mengvorm vogel- en varkensgriep
Uitgelicht
Gemengde bedrijven met varkens en pluimvee zijn volgens een advies van Nederlandse deskundigen een groot risico. Het gevaar zou hem zitten wanneer de virussen van vogelgriep (...
11 mei 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek