Internationale organisaties bezorgd om toenemend aantal vogelgriepuitbraken bij zoogdieren

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) zijn ongerust over de risico’s die vogelgriep kan inhouden voor mensen. “De verspreiding van het virus naar vijf continenten toont aan dat er nood is aan een wereldwijde samenwerking en alertheid om dieren, mensen en economieën te beschermen.”

13 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 juli 2023 16:32
Lees meer over:

In 2022 hebben 67 landen in vijf continenten uitbraken bij pluimvee en wilde vogels van het vogelgriepvirus H5N1 gemeld. Hierbij gingen meer dan 131 miljoen stuks binnenlands pluimvee verloren in getroffen boerderijen en dorpen. In 2023 meldden nog eens 14 landen uitbraken, voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika omdat de ziekte zich blijft verspreiden.

Van vogels naar zoogdier

De laatste tijd zijn er ook steeds meer meldingen van dodelijke uitbraken onder zoogdieren die worden veroorzaakt door vogelgriepvirussen, waaronder het H5N1-virus. Sinds 2022 hebben tien landen verspreid over drie continenten uitbraken bij zoogdieren gemeld aan OIE. Zowel land- als zeezoogdieren werden al getroffen. Zo waren er uitbraken bij een nertsenkwekerij in Spanje, zeehonden in de Verenigde Staten en zeeleeuwen in Peru en Chili. Het H5N1-virus werd ook in verschillende landen gedetecteerd bij huisdieren zoals katten en honden.

Van vogels en zoogdieren naar mens

Sinds 2021 werden ook acht gevallen gemeld waarbij een mens besmet zou geweest zijn door het vogelgriepvirus, al blijft het zeer zeldzaam. De besmetting bij mensen leidt niet altijd tot de dood al heeft het virus wel een hoog sterftecijfer, meldt WHO. De gevallen waarbij vogelgriep werd geconstateerd hadden telkens zeer nauw contact met besmette vogels en besmette omgevingen.

FAO, WHO en OIE hebben nu deskundigen bijeengeroepen om de situatie te beoordelen, de snel veranderende aard van het virus in de gaten te houden en aanbevelingen te actualiseren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Met de informatie die tot nu toe beschikbaar is, lijkt het virus niet gemakkelijk van de ene persoon op de andere te kunnen worden overgedragen”, aldus Sylvie Briand, directeur van Epidemic and Pandemic Preparedness and Prevention bij WHO. “Maar waakzaamheid is geboden om elke evolutie in het virus te identificeren die daar verandering in kan brengen. De WHO werkt nauw samen met FAO en OIE en laboratoriumnetwerken om de evolutie van deze virussen op te volgen.”

Samenwerking is nodig

De drie organisaties dringen er bij landen op aan om sectoroverschrijdend samen te werken en zoveel mogelijk dieren te redden en mensen te beschermen. “De verspreiding van het virus naar vijf continenten toont de noodzaak aan van wereldwijde samenwerking en alertheid om dieren, mensen en economieën te beschermen”, aldus Briand. “We moedigen dan ook alle landen aan om hun capaciteit om deze virussen te monitoren en menselijke gevallen op te sporen, te vergroten. Dit is vooral belangrijk omdat het virus nu ook landen treft die nog niet veel ervaring hebben met het monitoren van vogelgriep."

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek