België officieel vrij van vogelgriep en blauwtong
België herwint internationaal zijn ziektevrije status voor zowel hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) als blauwtong. Hierdoor wordt export in pluimvee en runderen opnieuw iets gemakkelijker zowel binnen als buiten de Europese Unie. Ook de ophokplicht voor pluimvee en vogels zal worden opgeheven.
Vogelgriep
In september 2022 noopte een nieuwe golf van vogelgriep tot een versterking van preventieve maatregelen in België. “Dankzij de extra bioveiligheidsmaatregelen en afschermplicht werd het aantal haarden van vogelgriep beperkt”, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). In 2022 en 2023 werden in België 29 en 15 haarden bevestigd bij houders van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels. Aangezien de laatste uitbraak bij pluimvee dateert van februari 2023, kwam België opnieuw in aanmerking om de ziektevrije status voor HPAI terug te krijgen. Deze herwinning van het HPAI-vrije status maakt de internationale handel in pluimvee met niet-EU-landen terug mogelijk, als ze zelf de embargo’s opheffen.

Vogelgriepvirus ontdekt op een braadkippenbedrijf in Aalst
24 februari 2023Voorzichtigheid blijft geboden
Hoewel de periode van verhoogd risico op vogelgriep behouden blijft, worden bepaalde maatregelen opgeheven. Vanaf zaterdag 10 juni zullen professionele houders en geregistreerde hobbyhouders niet langer verplicht zijn om hun pluimvee en vogels op te hokken of af te schermen met netten.
FAVV waarschuwt dat voorzichtigheid nog steeds geboden blijft. “In Europa blijft het virus actief circuleren onder wilde vogelpopulaties, maar ook bij pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels.” Momenteel worden in België nog steeds gevallen van HPAI bevestigd bij wilde vogelpopulaties en het risico op besmetting voor pluimvee- en vogelhouderijen blijft dus reëel. “Vorig jaar herwon België in mei ook zijn ziektevrije status voor HPAI. Maar die status speelden we enkele maanden later alweer kwijt”, aldus FAVV. “Het is dus zeer belangrijk om zowel waakzaam te zijn." Het voedselagentschap adviseert ook sterk om toch pluimvee met buitenbeloop preventief af te schermen met netten om zo contact met wilde vogels te vermijden.
Blauwtong
Naast het vogelgriepvrije status herwon België ook het blauwtongvrije status. In 2019 werd een uitbraak van blauwtong serotype 8 (BTV8) vastgesteld in Luxemburg. Sindsdien lag heel België in een beperkingsgebied. Ondertussen dateert het laatste geval van februari 2021 en kon België zijn ziektevrije status voor blauwtong herwinnen bij de Europese Commissie. Concreet wil dit zeggen dat Belgische dieren terug naar alle andere EU-landen kunnen geëxporteerd worden zonder bijkomende voorwaarden. Deze bijkomende BTV-voorwaarden hielden onder mee vaccinaties en lange wachttijden in. Bij onze buurlanden zijn Nederland en Duitsland ook BTV-vrij, Luxemburg en Frankrijk nog niet.
EHD
Blauwtong wordt overgedragen door knutten, dat zijn kleine bijtende muggen. En ook al is België officieel BTV-vrij, de rundveesector is nog steeds waakzaam voor deze muggen want een nieuwe exotische ziekte ligt op de loer. Epizoötische hemorragische ziekte of EHD wordt namelijk ook door knutten overgedragen en veroorzaakt koorts, anorexia, kreupelheid en ademhalingsproblemen bij herkauwers, soms met de dood tot gevolg. Eind vorig jaar werd de ziekte vastgesteld in Sardinië, later ook in Sicilië en in het zuiden van Spanje. In ons land is EHD tot op heden nog niet vastgesteld. Een vaccin voor het virustype van EHD dat is vastgesteld in Europa, bestaat nog niet.

Bron: Eigen berichtgeving