header.home link

Vogelgriepvirus ontdekt op een braadkippenbedrijf in Aalst

24 februari 2023

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een commercieel pluimveebedrijf in Aalst in de provincie Oost-Vlaanderen. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV in een persbericht.

Lees meer over:

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden alle dieren geruimd. Rond de haard worden de gebruikelijke beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld. In die zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd.

"Omdat het virus sinds september sterk circuleert onder wilde vogels, is het risico groot dat pluimvee besmet wordt", laat FAVV weten. Daarom worden ook particuliere houders aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om zo het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren en drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd", aldus FAVV.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Een overzicht van alle maatregelen vind je op de website van FAVV.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek