Exotische ziekte EHD duikt voor eerst op bij runderen in Europa

In Europa is voor het eerst epizoötische hemorragische ziekte (EHD) vastgesteld bij runderen. Dat zegt het Franse voedselagentschap ANSES. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zegt op de hoogte te zijn van de dreiging en is alert. Net als blauwtong wordt de ziekte overgedragen door knutten.

17 mei 2023  – Laatste update 17 mei 2023 18:49
Lees meer over:

Volgens het Franse voedselagentschap kan de exotische ziekte dodelijk zijn voor runderen. EHD werd voor het eerst vastgesteld in de VS in 1955, en is sindsdien verspreid in Azië, Australië en Afrika. Alle herkauwers zijn gevoelig voor de virusziekte, maar herten het meest. De ziekte veroorzaakt koorts, anorexia, kreupelheid en ademhalingsproblemen. Het virus kan niet op de mens worden overgedragen.

Eind 2022 werd de ziekte vastgesteld op Sardinië, later ook in Sicilië en ook in het zuiden van Spanje werden haarden aangetroffen. Wetenschappers gaan er van uit dat knutten, een soort van muggen, met de wind meegedragen zijn over de Middellandse Zee en zo de runderen hebben aangestoken. Al kan men ook niet helemaal uitsluiten het virus werd geïntroduceerd door het vervoer van besmet vee. “Vijftien jaar geleden konden we ons niet voorstellen dat de ziekte ooit in Europa zou aankomen, maar door de klimaatverandering kunnen de knutten of kriebelmuggen nu ook hier overleven, aldus ANSES-onderzoeker Stéphan Zientara. 

Een vaccin voor het virustype van EHD dat is vastgesteld in Europa, bestaat nog niet. Voor de EHD-types die in Japan en de VS circuleren, is er wel een vaccin beschikbaar. In afwachting van een vaccin moeten dieren getest worden en moet het vervoer van herkauwers uit besmette gebieden verboden worden om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens ANSES wordt nu in Frankrijk een waarschuwingssysteem op poten gezet om verdachte gevallen - in het bijzonder in het wild - te analyseren.

In ons land is epizoötische hemorragische ziekte of EHD nog nooit vastgesteld, klinkt het bij het Voedselagentschap (FAVV). Ook de muggen die de ziekte verspreiden, komen bij ons niet voor. En ook voor de consumptie van dierlijke producten stellen zich op dit moment geen problemen. DGZ, dat in Vlaanderen veehouders helpt om de gezondheid van hun dieren te monitoren, laat weten waakzaam te zijn. “Net zoals we dat voor elke exotische ziekte zijn”, klinkt het.

Papieren paspoort voor runderen verdwijnt
Uitgelicht
Wie dieren verhandelt, kan dat binnenkort volledig digitaal doen en zal dus geen papieren meer nodig hebben. Dat regelt een nieuw Koninklijk Besluit, dat ingaat op 2 mei 2022....
18 maart 2022 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek