header.home link

Eerste overlijden door vogelgriep in China

Een 56-jarige vrouw uit China is overleden aan vogelgriep van het type H3N8. Het gaat om het eerste overlijden van een persoon aan de gevolgen van de ziekte, dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO acht de kans op verspreiding klein, maar roept wel op tot waakzaamheid. H3N8 is niet dezelfde vogelgriepvariant als de HPAI H5N1, die de laatste tijd bij ons een plaag is.

13 april 2023  – Laatste update 13 april 2023 13:49
Lees meer over:
kalkoenpluimveevogelgriep

Het H3N8-virus doet sinds 2002 de ronde en is wijdverspreid bij dieren. Tot vorig jaar werd verondersteld dat het virus enkel kon overspringen op paarden, honden en pelsrobben. Pas in 2022 werd het virus vastgesteld bij de mens, bij twee personen in China. Nu meldde het land een derde geval met dodelijke afloop.

Een 56-jarige vrouw uit Guangdong stierf op 16 maart. Volgens de Chinese gezondheidsdiensten had de vrouw ook meerdere onderliggende aandoeningen en bezocht ze regelmatig een dierenmarkt in de buurt. Mogelijk raakte ze daar besmet maar de exacte besmettingsbron is nog te bepalen, net als de link tussen het virus en andere vogelgriepen die de ronde doen bij dieren.

Niet van mens op mens overdraagbaar

De Wereldgezondheidsorganisatie onderstreept dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen elkaar kunnen besmetten. Bij mensen uit de nabije omgeving van de vrouw werden geen infecties of ziektesymptomen vastgesteld. De WHO zegt daarom dat het risico op plaatselijke of internationale verspreiding klein is, maar dat waakzaamheid en goede monitoring geboden zijn. De organisatie verwacht nog sporadische besmettingen bij mensen.

Viroloog Steven Van Gucht zegt in het Nieuwsblad dat de vogelgriep potentie heeft om een nieuwe pandemie in te luiden. Daarom is het volgens Van Gucht belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn door voldoende te investeren in griepremmers en kandidaatvaccins. “Maar één incident is geen goede maatstaf om je zorgen beginnen te maken”, zegt ook viroloog Marc Van Ranst in de krant. Net zoals bij destijds het coronavirus is de maatstaf ‘overdracht’. “In welke mate verspreidt het virus zich binnen een gezin of gemeenschap.”

De vogelgriep die al maanden in onze contreien lelijk huishoudt onder wilde vogels en pluimvee, wordt veroorzaakt door de H5N1-stam. Dat virus is ondertussen ook bij dode zoogdieren vastgesteld maar blijkt volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit nog niet van zoogdier op zoogdier verder te verspreiden. Bij de Amerikaanse onderzoekers is daar nog discussie over. Door direct contact met besmette dieren van H5N1-variant kan de mens vogelgriep oplopen. Meestal zijn dit mensen die de dieren verzorgen of mensen die betrokken zijn bij vogelriepruimingen. Als er toch een besmetting plaatsvindt, zijn de klachten meestal mild, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten.

Uitbraken vogelgriep bereiken "triest record" in 2022
Uitgelicht
Het vogelgriepvirus veroorzaakte het voorbije jaar 29 uitbraken in pluimveebedrijven of bij hobbyhouders in ons land. Volgens het federaal Voedselagentschap (FAVV) werden nooi...
18 januari 2023 Lees meer

Bron: Belga, Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek