header.home link

Honderden zeehonden gestorven door vogelgriep in VS

16 maart 2023

Vorige zomer zijn meer dan 330 zeehonden gestorven aan de oostkust van de Verenigde Staten, in de regio New England. Onderzoekers linken de massale sterfte aan een golf van vogelgriep die op dat moment het gebied teisterde. Dit staat te lezen in een studie van de Tufts-universiteit, gepubliceerd in het vaktijdschrift 'Emerging Infectious Diseases'.

Lees meer over:
zeehonden

De ernstige uitbraak van het vogelgriepvirus treft momenteel verschillende werelddelen. Miljoenen vogels, veelal zeevogels, kwamen al om het leven. Het is intussen geweten dat het HPAI-H5N1-vogelgriepvirus ook zoogdieren treft zoals nertsen en vossen. Dieren die zieke of dode wilde vogels eten die besmet zijn met vogelgriep, kunnen geïnfecteerd geraken maar er kunnen het virus onderling niet verder verspreiden. Dat wees een onderzoek uit van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Er komen regelmatig meldingen van massale sterfte door het vogelgriepvirus. Zo zouden in Peru ongeveer 3.500 zeeleeuwen gestorven zijn door het virus. In Canada en in de Kaspische Zee zouden er gelijkaardige sterfte geweest zijn bij zeehonden.

Vogegriepvirus bij zeehonden

Een team wetenschappers van de Tufts-universiteit volgde een uitbraak in New England op vanaf januari 2022, met ook genetische screenings van gestrande zeehonden. Daaruit bleek dat alleen al in juni en juli 2022 meer dan 330 zeehonden stierven aan de variant 2.3.4.4b van het vogelgriepvirus. Op het moment van de zeehondensterfte werden vooral meeuwen in de regio zwaar getroffen door het virus. De onderzoekers konden sommige besmette meeuwen en zeehonden linken op hetzelfde strand. Net zoals de WBVR-onderzoekers kunnen volgens hen zeehonden besmet geraken als ze een zieke vogel opeten maar ook wanneer ze met uitwerpselen van zieke vogels in aanraking komen of met water dat door uitwerpselen besmet is.

Uitgelicht

WUR: vogelgriep verspreidt zich niet verder onder zoogdieren

nieuws
26 januari 2023 Lees meer

Het H5N1-virus is bij vogels 100 procent dodelijk. De Amerikaanse studie wijst nu uit dat ook bij zoogdieren dit het geval kan zijn. Alle zeehonden die positief hadden getest op het vogelgriepvirus, waren op het moment van de test overleden, of stierven kort nadien. Al sluiten de onderzoekers niet uit dat enkele asymptomatische of herstelde zeehonden nooit getest werden.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit vonden geen aanwijzingen op verspreiding van het virus tussen zoogdieren zelf. Bij de Amerikaanse onderzoekers is er nog discussie. "Het is geen verrassing dat er overdracht zou kunnen zijn tussen zeehonden, omdat dat al gebeurde bij laagpathogene vogelgriep", klinkt het. "Maar we kunnen geen definitief uitsluitsel geven of er overdracht van zoogdier naar zoogdier is geweest van het hoogpathogene vogelgriepvirus."

Experten zijn bezorgd dat het virus zich beter kan aanpassen aan zoogdieren, en daarmee ook aan mensen. In februari was er een melding van een 11-jarig meisje in Cambodja dat zou zijn gestorven aan de gevolgen van vogelgriep. Kort daarvoor had de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, gezegd dat "het recente overslaan op zoogdieren nauwlettend in de gaten moet worden gehouden". Al benadrukte hij ook dat "de WHO het risico voor de mens voorlopig als laag beoordeelt".

Uitgelicht
Het vogelgriepvirus veroorzaakte het voorbije jaar 29 uitbraken in pluimveebedrijven of bij hobbyhouders in ons land. Volgens het federaal Voedselagentschap (FAVV) werden nooi...
18 januari 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek