Melkprijs Milcobel daalt voor het eerst in 20 maanden

Voor november legt zuivelaar Milcobel de standaard melkprijs vast op 55 euro per 100 liter, wat neerkomt op een reëel uitbetaalde prijs van 59,62 euro per 100 liter. Dat is anderhalve euro minder dan de voorbije drie maanden en daarmee komt een einde aan een hele reeks melkprijsstijgingen. Als verklaring wordt gewezen naar de hyperinflatie en de gestegen kosten.

15 november 2022  – Laatste update 15 november 2022 15:09
Lees meer over:
milcobel-langemark-1000-NB

Keren we even terug naar december 2020. Toen stond de melkprijs van Milcobel met 27 euro per 100 liter op een historisch laag pitje. Sindsdien kon de zuivelcoöperatie maand na maand een melkprijsstijging aankondigen, met een piek in augustus van dit jaar. Toen klokte de standaard melkprijs af op 56,50 euro, wat overeen komt met een reëel uitbetaalde melkprijs van 61,16 euro per 100 liter. Die melkprijs bleef ook standhouden in de maanden september en oktober.

Aan de voortdurende stijgingen komt nu dus een eind. Als verklaring wijst Milcobel naar de internationale zuivelmarkten die vandaag een duidelijke terugval vertonen. “Onder meer de hyperinflatie en de stijgende grondstof- en energieprijzen hebben een duidelijke impact op de marktsituatie. Deze trend zet zich noodzakelijkerwijs ook door in de melkprijs voor november”, klinkt het.

Het zuivelbedrijf maakt zich wel sterk dat het zich met de melkprijs van 55 euro stevig blijft handhaven in een uiterst competitieve markt, “dankzij de prestaties van de business units, maar ook zij ontsnappen uiteraard niet aan de economische realiteit.”

Daling komt niet onverwacht

Dat de melkprijs op terugweg is, komt niet als een verrassing. Enkele weken geleden vertelde Tom Schiettecat, directeur Milk&Farms bij Milcobel, nog in een interview aan VILT dat er in oktober voor het eerst een daling zichtbaar was in de zuivelnoteringen. Een daling op de zuivelmarkt is meestal een indicatie dat de melkprijzen ook zullen dalen. Vaak volgt de melkprijs immers met enige vertraging de zuivelmarkt, omdat contracten voor enkele maanden afgesloten worden.

Ook Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische zuivelfederatie BCZ, sprak in hetzelfde interview zijn vermoeden uit dat de melkprijzen zouden dalen. Naast de teruglopende markt zijn de oplopende kosten bij zuivelverwerkers een verklaring, volgens hem. “Zo lopen bij sommige bedrijven de gunstige gasprijzen in december ten einde. Stijgende kosten voor verwerkers kunnen zich ook laten voelen in de melkprijzen.” 

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek