Milcobel voert Europese melkprijzen aan, maar prijsdaling ligt op de loer

Milcobel voert samen met twee Duitse zuivelbedrijven de lijst aan in de opnieuw gelanceerde Europese melkprijsvergelijking van de European Dairy Farmers (EDF) en ZuivelNL. Het Vlaamse zuivelbedrijf behoort tot de beste betalers van Europa in augustus. Na anderhalf jaar van groei bleef de melkprijs in september en ook oktober stabiel. Milcobel ziet een teruggang van de zuivelmarkten, maar wat dit betekent voor de melkprijs zelf, daar spreekt de coöperatie zich nog niet over uit. Een prijsdaling lijkt voor de hand te liggen.

24 oktober 2022  – Laatste update 24 oktober 2022 18:49
Lees meer over:

Met een melkprijs van 58,51 euro betaalde Milcobel in augustus de op één na beste melkprijs in Europa. Alleen het Duitse DMK (Deutsches Milchkontor) deed het met 60,35 euro nog beter. De gemiddelde melkprijs van de voorbije 12 maanden van Milcobel lag met 47,28 euro iets hoger dan die van de Duitsers (46,63 euro). Dit blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van de European Dairy Farmers (EDF) en ZuivelNL. 

Deze melkprijsvergelijking werd in 2021 stopgezet door bezuinigingen bij ZuivelNL, de Nederlandse ketenorganisatie van de zuivelsector. Op de lijst zijn 15 bedrijven opgenomen uit Europa. De gemiddelde melkprijs in augustus bedroeg 52,66 euro en over de laatste twaalf maanden 44,07 euro per 100 liter. Bij de prijsvergelijking wordt uitgegaan van standaardmelk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit en bepaalde kiem- en celgetallen van het melk.

melkprijsvergelijker

Het was al langer bekend dat Milcobel meedraaide in de Europese top, maar het wordt nu ook door de melkprijsvergelijker bevestigd. De zuivelaar wees eerder dit jaar in een interview met VILT ter verklaring op het portfolio van het bedrijf. Vooral de ingrediënten, producten zoals hoogwaardige melkpoeders, wei, boter, room en mozzarella, deden het de voorbije twee jaar goed op de mondiale zuivelmarkt. 

Kentering op de zuivelmarkten 

Deze maand lijkt er echter wel een kentering op de zuivelmarkt te zijn ingetreden. Terwijl de zuivelnoteringen in september al stabiliseerden, was er in oktober voor het eerst een daling zichtbaar, vertelt Tom Schiettecat, directeur Milk&Farms bij de coöperatie. Ondanks de daling van bijvoorbeeld de boterprijs slaagde Milcobel er in oktober in de prijs van september de continueren. De reëel uitbetaalde melkprijs bedroeg 61,16 euro per 100 liter. Deze prijs gold bij een gemiddeld vetgehalte van 43 g per liter en een eiwitgehalte van 35 g per liter en is inclusief de maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. 

De daling op de zuivelmarkt lijkt een indicatie dat de melkprijzen binnenkort ook zullen dalen. Vaak volgt de melkprijs met enige vertraging de zuivelmarkt, omdat contracten voor enkele maanden afgesloten worden. Schiettecat wilde zo ver niet gaan en stelt "dat de zuivelverwerker alles in het werk zal stellen om de beste prijs uit de markt te halen voor zijn leden-melkveehouders." 

Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische zuivelfederatie BCZ vermoedt dat de melkprijzen binnenkort zullen dalen. Behalve de tanende markt wijst hij ook op de oplopende kosten bij zuivelverwerkers. “Zo lopen bij sommige bedrijven de gunstige gasprijzen in december ten einde. Stijgende kosten voor verwerkers kunnen zich ook laten voelen in de melkprijzen.”

Milcobel trekt coöperatieve kaart in "war for milk"
Uitgelicht
Met de goede jaarresultaten voor 2021 lijkt het erop dat het veranderingstraject dat Milcobel eind 2020 opstartte, op het goede spoor zit. “Maar we zijn er nog niet”, vertelt...
31 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek