“Oplopende Milcobel-melkprijs gevolg van operatie-Feniks”

De melkprijs die Milcobel uitbetaalt aan haar leden, blijft in de lift zitten. In oktober ontvangen de melkveehouders die bij de zuivelcoöperatie zijn aangesloten tot 39,15 euro per 100 liter melk. Dat is 9 euro meer dan eind 2020 op het hoogtepunt van de coronacrisis. Milcobel ziet hierin een bevestiging dat het op de goede weg is met ‘operatie Feniks’. De rust onder de leden is inmiddels ook teruggekeerd.

22 oktober 2021  – Laatste update 22 oktober 2021 9:36
Lees meer over:

“Sinds begin dit jaar is de standaard melkprijs met 9 euro gestegen per 100 liter”, vertelt Kathleen De Smedt. Volgens de Milcobel-woordvoerder is de prijsstijging het gevolg van het aantrekken van de internationale zuivelmarkt enerzijds, anderzijds ziet zij er ook het resultaat in van de strategische koerswijziging die de zuivelverwerker in september vorig jaar onder de nieuwe CEO Nils van Dam heeft doorgevoerd.

Operatie ‘Feniks’, zoals de koerswijziging intern bij Milcobel genoemd wordt, focust zich op besparing enerzijds en de keuze voor een duidelijke strategie anderzijds. “Het bedrijf is onder de loep genomen en slecht draaiende activiteiten zijn afgestoten of teruggeschroefd”, vervolgt De Smedt. Zij wijst onder andere op het stopzetten van de drinksfabriek in Schoten. “Aan de andere kant hebben we strategisch gekozen voor activiteiten waarbij we een extra toegevoegde waarde kunnen creëren, denk bijvoorbeeld aan de overname van rasp- en verpakkingsbedrijf Kaasbrik uit het Limburgse Halen.”

Besparing van 35 miljoen doorgevoerd

Aanvankelijk beoogde Milcobel een besparing van 20 miljoen, maar dat lijkt dit jaar uit te gaan vallen op 35 miljoen euro. “Hierdoor is ook de schuldenlast sterk afgenomen en hebben we een veel financieel stabielere huishouding”, vervolgt De Smedt.

milcobel-nilsvandam-1250

Zij benadrukt dat ook externe factoren invloed hebben op continue groei van de melkprijs. Doordat veel coronamaatregelen zijn weggevallen en de horeca terug open is en ook de export weer goed draait, zit de mondiale zuivelsector in een goede flow. Dit vertaalt zich ook in de Nederlandse zuivelnoteringen van de afgelopen weken die door ZuivelNLV worden bijgehouden. De grootste prijsstijging werd opnieuw gerealiseerd voor boter. De notering steeg met 21 euro tot 491 euro. 

“Rust is teruggekeerd bij Milcobel”

De stijgende melkprijzen, betekenen een breuk met de prijsvorming in 2020. Volgend op de coronacrisis zakten de standaard melkprijzen door het ijs en werd een dieptepunt bereikt van amper 27 euro. Omdat andere zuivelbedrijven beduidend meer betaalden dan Milcobel, kwam een aantal leden in opstand. Hierdoor hebben uiteindelijk 400 boeren de coöperatie het afgelopen jaar de rug toegekeerd.

“Inmiddels is de rust teruggekeerd”, vervolgt De Smedt die constateert dat de prijsstijging bij Milcobel sterker is dan bij andere zuivelverwerkers. En dat is volgens haar de bevestiging dat het bedrijf met operatie Feniks de goede weg heeft ingeslagen.

Standaard vs reële melkprijs

Boeren ontvangen in oktober een reële melkprijs van  39,15 euro per 100 liter. De standaard prijs is vastgesteld op 35,70 euro per 100 liter. Hier komt een getrouwheidspremie van 0,30 euro bovenop voor de leden die niet in opzeg zijn. Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde prijs van 39,15 euro per 100 liter melk met 43 gram vet en 35 gram eiwit en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. Milcobel betaalt een gelijke prijs voor vet en eiwit. Dat bedrag ligt op 4,7369 euro per kilo.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek