Landbouw meteen centraal bij start Vlaamse regeringsonderhandelingen

nieuws

De onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord zijn afgelopen week echt van start gegaan. Zo mochten Boerenbond, ABS en Groene Kring op de koffie bij formateur Matthias Diependaele (N-VA) en de voorzitters van Vooruit en cd&v en zat de werkgroep Landbouw al een eerste keer samen rond de tafel. Over de inhoud wordt nog niets gelekt, maar de gesprekken verliepen vrij constructief, was te horen.

28 juni 2024 Griet Lemaire
Actie Groene Kring Jambon genoeg is genoeg 1

Vlaamse formatie

Sinds Diependaele vorige week als formateur is aangesteld, zijn de kandidaat-regeringspartijen de gesprekken opgestart om tot de vorming van een Vlaamse regering te komen. Daarbij zal de formateur samen met Melissa Depraetere (Vooruit) en Sammy Mahdi (cd&v) twee weken lang gesprekken voeren met het middenveld. Gelijktijdig met die gesprekken zijn deze week ook de eerste vergaderingen van de inhoudelijke werkgroepen gestart.

Afgelopen donderdag was een belangrijke dag voor landbouw, want zowel de voorzitters van ABS, Boerenbond en Groene Kring gingen in gesprek met Diependaele en de partijvoorzitters. Diezelfde dag kwam ook de werkgroep Landbouw voor de eerste keer samen. Het was meteen de eerste van 19 van die inhoudelijke werkgroepen die de komende dagen bij elkaar worden geroepen. Dat die werkgroep van start ging net na het gesprek met de landbouworganisaties, is toevallig. “Het is een voordeel dat we meteen hun input kunnen meenemen. Maar dat zal niet altijd het geval zijn, het is afhankelijk van de agenda’s”, klinkt het bij de onderhandelaars.

De werkgroepen buigen zich telkens over een inhoudelijke startnota die door formateur Diependaele wordt aangeleverd. Over landbouw is te horen dat die beknopt is – zo’n 15 pagina’s – maar toch hebben de onderhandelaars er een grote kluif aan gehad. Zowel Jo Brouns (cd&v), Arnout Coel (N-VA) als Kris Verduyckt (Vooruit) werden donderdagavond verwacht op een debat van jongerenbeweging Groene Kring dat er zijn toekomstvisie voorstelde, maar ze moesten afhaken omdat ze nog rond de onderhandelingstafel zaten. Er wordt verwacht dat elke werkgroep twee tot drie vergaderingen zal nodig hebben om een finale tekst af te leveren.

Memorandum Boerenbond

In de aanloop naar de verkiezingen brachten zowel Boerenbond als ABS een politiek memorandum uit met een duidelijke lijst aan eisen en verzoeken. Boerenbond vraagt een koerswijziging in politieke besluitvorming en noemt een erkenning van het strategisch belang van de land- en tuinbouwsector broodnodig. De landbouworganisatie kiest voor drie pijlers om de vragen aan de politiek op te lijsten: land- en tuinbouwers willen ondernemen en innoveren, het begint bij ons en land- en tuinbouwers nemen hun verantwoordelijkheid voor milieu, landschap en klimaat.

Ondernemen en innoveren

Om te ondernemen en innoveren hebben landbouwers ruimte nodig, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Boerenbond vraagt daarom om werk te maken van de uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen waarin 750.000 hectare is gereserveerd voor landbouw. Planologische ruil kan worden ingezet als instrument om overlapping tussen natuur- en landbouwgebieden aan te pakken. Daarnaast vraagt de landbouworganisatie dat landbouwgebied decretaal beschermd wordt en vrijgesteld wordt van ontwikkelingen die de landbouwsector kunnen schaden. Overheidssubsidies om landbouwgrond om te vormen tot natuur of bos moeten dan ook worden stopgezet, klinkt het. Een andere eis is een rechtszekere, stabiele en duidelijke vergunningverlening waarbij vergunningen voor een voldoende lange tijd worden toegekend.

Volgens Boerenbond zijn land- en tuinbouwers bereid om meer duurzaamheid na te streven, maar is hun inkomen vaak te laag. Een eerlijk inkomen voor boeren en meer financiering voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn daarom belangrijk. De landbouworganisatie vraagt een ‘Farmers Deal’ op Europees niveau zodat het strategisch belang van de sector erkend wordt en nieuwe beleidsvoorstellen beoordeeld worden op hun impact op inkomens van landbouwers en voedselvoorziening.

Er moet ook werk gemaakt worden van een nieuwe onderzoeks- en innovatieagenda, stelt Boerenbond. Fundamenteel onderzoek moet sneller geïmplementeerd kunnen worden, zonder belemmeringen door overmatige regelgeving. Het ziet een cruciale rol weggelegd voor VLIF om de sector te steunen bij kapitaalintensieve innovatieve projecten. Boerenbond is van mening dat er een duidelijk groeipad moeten komen voor VLIF om de sector in staat te stellen uitdagingen aan te gaan en innovatie te versnellen.

Brouns bij aardbeienteler Reijnders in Lummen
Protest Merksplas_Ceyssens
Het begint bij ons

Voedsel is van geostrategisch belang, lokale productie vermindert onze onafhankelijkheid van de wereldmarkt en verhoogt onze veerkracht in onzekere tijden. Toch moet Boerenbond vaststellen dat er een gebrek is aan strategisch beleid dat de belangen van land- en tuinbouwers erkent. Dat zorgt voor groeiend ongenoegen in de sector. De organisatie wil dat er op Europees niveau een specifieke commissaris komt voor land- en tuinbouw, platteland en voedselketens en dat er een erkenning komt voor landbouw in dichtbevolkte regio’s. Onhaalbare wetgeving, zoals de natuurherstelwet, moet dan weer naar de tekentafel. Innovatieve verdienmodellen moeten ondersteund worden omdat ze toelaten om inkomsten te diversifiëren waardoor landbouwers kunnen transformeren van prijsvolgers naar prijszetters.

Een groot probleem vandaag is het gebrek aan een gelijk speelveld voor gewasbescherming. Zo lopen erkenningen in België vaak achter op die in de buurlanden. Als het gaat om handelsakkoorden, dan moeten er gelijke productievoorwaarden worden ingeschreven en moet er een strenge handhaving komen van die voorwaarden. Het Voedselagentschap moet in deze complexe en dynamische omgeving een essentiële rol blijven spelen als het gaat om voedselveiligheid zodat consumenten het vertrouwen in producten kunnen behouden.

Verantwoordelijkheid voor milieu, landschap en klimaat

Als het gaat om stikstof, vraagt Boerenbond de omslag naar een emissiereductiemodel. Op vlak van mest wil de organisatie dat het akkoord over MAP7 wordt uitgevoerd zoals overeengekomen met de natuur- en milieuorganisaties. Als het over water gaat, vraagt het dat de landbouw actief wordt betrokken bij het waterbeheer. De herziening van de kaderrichtlijn Water tegen 2027 wordt als dringend noodzakelijk geacht en daarbij moet meer rekening gehouden worden met dichtbevolkte regio’s als Vlaanderen.

De klimaatverandering maakt dat voortdurende innovatie nodig is om klimaatefficiënte landbouwpraktijken te waarborgen. Daarbij wordt gedacht aan investeringen in resistente gewassen en het bevorderen van precisielandbouw met sensoren, drones en bodemscans. Daarvoor is onderzoek nodig naar nieuwe klimaatgerelateerde ziekten en bedreigingen en moet regelgeving aangepast worden aan de veranderende realiteit op het veld.

Daarnaast pleit Boerenbond voor een gebiedsgericht bodembeleid in Vlaanderen: het beheer van elke bodem moet afgestemd worden op het bodemtype en de lokale omstandigheden. Een stimulerend beleid dat rekening houdt met bodemvruchtbaarheid is daarvoor nodig. In dat kader gebruikt vraagt Boerenbond om derogatie op grasland opnieuw in te voeren, om renure te introduceren en om bodemverbeteraars zoals champost en compost te stimuleren. Ook voor erosie moet er een beleid komen met kortlopende ecoregelingen en meerjarige beheerovereenkomsten. Onderzoek naar nieuwe erosiebestrijdingstechnieken en gebiedsgerichte erosiecoördinatoren moeten landbouwers helpen om erosie tegen te gaan.

laerhoeve-pocketvergister-1250

Vandaag is de land- en tuinbouwsector een netto-energieproducent, onder meer dankzij wkk’s. Dat verdient een erkenning als partner in de energietransitie, meent Boerenbond. Een stabiel, duidelijk en stimulerend wetgevend kader en steunmechanisme zijn dan ook cruciaal om vertrouwen te scheppen bij landbouwers die in duurzame energieproductie willen investeren. Knelpunten zoals vergunningsproblemen voor pocketvergisters en kleine windmolens, energiedelen en capaciteitsproblemen van distributienetwerken op het platteland moeten worden aangepakt. Er is nood aan specifieke ondersteuning van de energietransitie in de glastuinbouw en er moet beleid komen rond warmte, biogas en biomethaan.

Memorandum ABS

Boerentoets

Bij ABS bestaat het memorandum uit negen punten en kiest men voor de baseline ‘Voor een beleid met gezond boerenverstand en met aandacht voor de mens achter onze land- en tuinbouwbedrijven’. Eerst en vooral pleit ABS voor een ‘boerentoets’ bij beleidskeuzes waarbij de impact van beleidsbeslissingen wordt afgetoetst op de impact op de boer. Regelgeving wordt talrijker en strikter en zorgt vaak voor een kostenverhogend effect zonder meerprijs om de extra kosten te compenseren.

Respect en leefbaar inkomen

Daarnaast wil de organisatie dat er meer respect komt voor landbouwers, wat zich ook moet vertalen in een leefbaar inkomen. Als het over het ketenoverleg en het prijzenobservatorium gaat, wil ABS dat er meer gedaan wordt dan vaststellingen en waarnemen. Het spreekt over “de spreekwoordelijke stok achter de deur” en het bestuderen van de manier waarop minimumprijzen voor landbouwproducten kunnen vastgesteld worden. Daarbij wordt Frankrijk als voorbeeld aangehaald en moet er onderzocht worden of een initiatief als de wet-Egalim ook in België kan uitgerold worden.

Administratieve vereenvoudiging

ABS vindt ook dat het op vlak van administratieve vereenvoudiging beter kan en moet. Dat is een win-winsituatie voor overheid en landbouwsector, klinkt het. De organisatie geeft ook in dat kader een aantal tips die ook voor een pak besparingen kunnen zorgen zoals het afslanken van het overheidsapparaat, het verder doorvoeren van autocontrolesystemen en een vlot bereikbaar uniek loket voor de afhandeling van dossiers. Als het gaat om risico’s, vraagt ABS dat het Rampenfonds blijft bestaan en dat het systeem van brede weersverzekering wordt herbekeken, want dat is geen succes.

Fiscale, sociale en economische factoren

De organisatie is voorstander van vrij ondernemerschap dat steunt op een goed werkende markt, op een correct sociaal statuut voor zelfstandigen, ondernemers en werknemers, een gunstig fiscaal klimaat en een gelijk speelveld in andere landen. Om dat te bereiken vraagt het om een aantal gerichte maatregelen: het pensioen van zelfstandigen op hetzelfde niveau brengen als dat van een loontrekkende, loonkosten op arbeid die vergelijkbaar zijn met de buurlanden, zes procent BTW op mestverwerking en mesttransport en evenwichtige handelscontracten met een overmachtsclausule.

Generatiewissel

Steeds minder jongeren voelen zich geroepen om te starten in de landbouwsector. Zij hebben volgens ABS nood aan rechtszekerheid op vlak van vergunningen, grondgebruik, wetgeving en op financieel vlak. Starters moeten daarom meer steun krijgen vanaf de opleiding tot het definitief opstarten van hun project. Vandaag zijn de instapdrempels om in aanmerking te komen voor ondersteunende maatregelen te hoog waardoor kleine bedrijven uit de boot vallen. Dergelijke bedrijven moeten de kans krijgen om stapsgewijs door te groeien tot een volwaardig bedrijf. Potentiële stoppers moeten dan weer gestimuleerd worden met gunstige fiscale voorwaarden om uit de sector te stappen om zo ruimte te maken voor starters.

Ruimte om te boeren

Hoewel grond vandaag een schaars goed is in Vlaanderen, ziet ABS dat er “ongelooflijk slordig” mee wordt omgesprongen. Grond waar voedselproductie op gebeurt, moet beter beschermd worden door de overheid. ABS verwijst in dat kader op de klimatologische omstandigheden die van Vlaanderen één van de beste regio’s in de wereld maken om voedsel te produceren. Om de toegang tot grond te verbeteren, vraagt de organisatie dat er een vrijstelling van onroerende voorheffing komt voor bebouwd en onbebouwd landbouwvastgoed dat verpacht is via langlopende pachtovereenkomsten. Ook een vrijstelling van successierechten moet voor gronden onder dergelijke overeenkomsten kunnen.

tractorprotestmaart23stikstof-hendrik
hendrik
Gezond en duurzaam voedsel als basis

Er wordt te vaak gefocust op enkele problemen waardoor landbouw in een verdomhoekje wordt geplaatst, luidt het. Consumenten beseffen te weinig dat land- en tuinbouwers midden in en met de natuur leven en werken. Volgens ABS zou elke Vlaming trots moeten zijn op producten van hier. De politiek moet dit erkennen en uitdragen. Zeker de veehouderij ligt te vaak onder vuur, stelt de organisatie vast. Daarom moet er meer steun komen voor veehouderij en een meer rationele benadering van milieudossiers, gewasbescherming of nieuwe veredelingstechnieken.

Omgevingsfactoren

In het omgevingsluik vraagt ABS dat processen als de implementatie van klimaatadaptatie- en mitigatieplannen, het uitrollen van het stikstofdecreet, de instandhoudingsdoelstellingen, het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en MAP7 in samenwerking met de sector worden uitgewerkt en dit vanaf een vroeg stadium. Er moet daarbij ook meer rekening gehouden worden met het economisch belang van de landbouwsector binnen Vlaanderen, zowel als het gaat om regelgeving rond fijn stof, broeikasgassen, de verbetering van de waterkwaliteit als het implementeren van Programmatische Aanpak Stikstof. Als het om stikstof gaat benadrukt ABS ook dat een correcte lezing van de gecollecteerde data cruciaal is, net als het in een juist perspectief plaatsen van de instandhoudingsdoelstellingen.

Europese en wereldwijde context

Sommige Vlaamse land- en tuinbouwsectoren zijn wereldleider in de productie van voedingsmiddelen en cruciaal voor andere schakels in de agrovoedingsketen, meent ABS. Om dat te behouden vraagt het aan Europa om steunmechanismen als directe steun en marktondersteuning te behouden en die aan te vullen met nieuwe middelen voor risicobeheer. GLB-steun uit de eerste pijler moet voorbehouden zijn voor de echte actieve landbouwers. Ook permanente vorming is belangrijk om die koppositie te behouden. Binnen de EU moet er een gelijker speelveld komen dan vandaag het geval is en bij handelsakkoorden met derde landen moeten producten onderworpen worden aan dezelfde voorwaarden als de Europese producenten. Ook voor gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen moet er meer sprake zijn van een eengemaakte markt in de EU. Daarnaast wijst ABS erop dat onze havens en industrie het onmogelijk maken om milieudoelstellingen te halen zonder de landbouw op te offeren.

Van ploeg naar parlement: welke boeren oogsten politiek succes?
Uitgelicht
Verschillende boeren bevolkten de Vlaamse en federale kieslijsten. Maar raakten ze ook verkozen?  Welk sentiment houden ze over aan de verkiezingsdag? En wat brengen de g...
10 juni 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek