header.home link

Guy Vloebergh moet als intendant Ventilusproject op de rails krijgen

Guy Vloebergh is door de Vlaamse regering aangesteld als intendant voor het Ventilusproject. “De intendant moet als neutraal figuur "in alle onpartijdigheid en onafhankelijkheid in overleg gaan met alle betrokkenen en zoeken naar heldere antwoorden op alle openstaande vragen", meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

8 mei 2021  – Laatste update 9 mei 2021 11:11
Lees meer over:

Het Ventilusproject is de door netbeheerder Elia geplande hoogspanningsverbinding tussen de windmolenparken op zee en het binnenland. Elia plant de nieuwe hoogspanningslijn langs de E403, maar het project kreeg de voorbije maanden stevige tegenwind in West-Vlaanderen. Daarom startte de Vlaamse regering begin dit jaar een zoektocht naar een onafhankelijk intendant die als bemiddelaar kan optreden.

Vragen bij te volgen traject en gezondheidsimpact

Burgerbewegingen, landbouwers en de burgemeesters van onder meer Brugge, Zedelgem, Torhout, Oostkamp, Wingene en Lichtervelde stellen zich samen negatief op tegenover de voorlopige plannen van Elia. Zij stellen zich vragen bij het te volgen traject en over de mogelijke gezondheidsimpact van de straling op mens en vee. Minister Demir zakte enige tijd geleden zelf af naar Zedelgem om te praten met buurtbewoners en had overleg met burgerbewegingen en initiatiefnemer Elia.

“Een versterking van het hoogspanningsnet in West-Vlaanderen is belangrijk, net als hernieuwbare energie dat is”, zegt Demir. “Maar dat wil niet zeggen dat er voorbijgegaan moet worden aan de, vaak terechte, bekommernissen van omwonenden en lokale besturen. Guy Vloebergh krijgt de opdracht de bezorgdheden te capteren, zorgen dat ermee rekening wordt gehouden in de procedure en bovenal ervoor te zorgen dat iedereen concrete antwoorden krijgt op zijn of haar vragen. Alleen door open, transparant en met wederzijds begrip met elkaar om te gaan kan het vooropgestelde project stappen vooruit zetten.”

Wie is de intendant?

Guy Vloebergh heeft 35 jaar ervaring in het regisseren van complexe planningsprocessen en is sinds 1984 werkzaam op verschillende beleidsniveaus. Daarnaast is hij docent voor de Masteropleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, lid van de onderwijscommissie en van de Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling van de UAntwerpen. Hij is stichtend voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP). Vorig jaar was hij ook al even begeleider van de werkgroepen met verschillende betrokken stakeholders rond de technologie voor het Ventilusproject.

Als intendant zal Vloebergh onafhankelijk opereren en krijgt van de Vlaamse regering het mandaat om tijdens een (verlengbare) aanstelling van 6 maanden het Ventilus-project terug op de rails te krijgen en te bemiddelen tot een voorkeurstracé. Vloebergh zal daarbij in voortdurende dialoog staan met bevoegd minister Zuhal Demir.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek