FAVV inspecteert diervoedertransporten: 97% conform

Het transport van diervoeder lijkt in Vlaanderen grotendeels volgens de regels te gebeuren. Eind mei voerde het federaal voedselagentschap (FAVV) inspecties uit op vrachtwagens die deze voeders transporteren. Bij slechts 6 van de 195 controles werd een inbreuk vastgesteld. De sanctie beperkte zich telkens tot een waarschuwing. 

10 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 augustus 2023 9:02
20230524_102728

De actie vond plaats in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg, Waals-Brabant, Namen, Henegouwen en Luik. Deze controles gebeurden zowel tijdens het wegtransport als in de bedrijven zelf tijdens de levering of het inladen. De belangrijkste factoren waren hygiëne, uitrusting, onderhoud, temperaturen en de inhoud van het voeder. Ook de vervoersdocumenten werden gecontroleerd. 

De zes vastgestelde inbreuken hadden vooral betrekking op de hygiëne van het vervoermiddel of de losplaats. Het ging bijvoorbeeld om stofophoping, aankoeking van diervoeders of vuil aan de binnenwanden van het voertuig. Bij één partij werden ook insecten aangetroffen. 

De laatste controle leverde betere resultaten dan de voorgaande. In 2022 werden tijdens wegcontroles maar liefst 2.000 inspecties uitgevoerd op transport, zowel van levensmiddelen, diervoeders en levende dieren. Daar werd in één op de tien gevallen een inbreuk vastgesteld. Bij de inspecties op diervoerders waren 95,1 procent van de controles gunstig. 

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: FAVV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek