Europese Commissie stuurt laatste waarschuwing over nitraatvervuiling in Vlaanderen
nieuwsDe Europese Commissie heeft donderdag een laatste waarschuwing gegeven aan België over de nitraatvervuiling in Vlaanderen. België krijgt twee maanden om te reageren. Zo niet kan de Commissie naar het Europese Hof van Justitie stappen. ABS zegt dat MAP7 het antwoord is op deze waarschuwing. “Laat ons samen het beginselakkoord zo snel mogelijk omzetten in een decreet”, zegt Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker bij ABS.
De Europese nitraatrichtlijn verplicht de lidstaten om actie te ondernemen om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen nitraatvervuiling door de landbouw. Ze moeten ook verscherpte maatregelen nemen van zodra ze vaststellen dat de bestaande maatregelen geen resultaat opleveren en de verontreiniging buitensporig hoog is.
De Commissie had België in februari van dit jaar een eerste aanmaning gestuurd omdat de opeenvolgende Vlaamse mestactieplannen sinds 2015 niet de gewenste resultaten hebben opgeleverd. De kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater is ernstig verslechterd en de Commissie vroeg de Vlaamse overheid om dringend maatregelen te nemen.

"Hoewel de autoriteiten in Vlaanderen de urgentie en de noodzaak van maatregelen niet ontkennen, kunnen we nieuwe maatregelen niet verwachten vóór 2024. Dat is vier jaar nadat duidelijk werd dat de diverse actieprogramma's hebben gefaald en dat dus dringende maatregelen moesten worden genomen", zo stelt de Commissie donderdag in een persbericht.
Daarom stuurde de Commissie een zogenaamd met redenen omkleed advies naar België. Dat is de laatste stap in de inbreukprocedure vooraleer de Commissie de zaak aanhangig kan maken bij het Hof in Luxemburg. België heeft nu twee maanden tijd om te reageren en de nodige maatregelen te nemen, besluit de Commissie.
ABS erkent de noodzaak aan maatregelen. “MAP6 loopt al een jaar langer door dan voorzien, nadat MAP6+ om een voor ons onduidelijke reden van tafel werd gehaald. Na een moeilijke aanloop eind 2022 hebben de Landbouw- en milieuorganisaties hun verantwoordelijkheid opgenomen en zijn we in maart van dit jaar met een beginselakkoord voor MAP7 gekomen waarin we als landbouworganisatie onze nek hebben uitgestoken”, aldus Mark Wulfrancke. Hij wijst erop dat de opdracht die bij de landbouwers wordt gelegd in MAP7 bijzonder groot is.
Volgens ABS komt het erop aan om dit beginselakkoord nu zo snel mogelijk om te zetten in een decreet. “Alle partijen moeten daarbij hun verantwoordelijkheid opnemen. We moeten met alle redelijkheid en respect voor elkaar samenwerken aan een betere waterkwaliteit”, stelt Wulfrancke. Dat decreet kan volgens hem een antwoord bieden op de ingebrekestelling van de Europese Commissie.
Bron: Eigen berichtgeving / Belga