Droogteschade kan Europa 65 miljard euro per jaar kosten

Zonder droogtemaatregelen stevent de Europese economie af op een verlies van 65 miljard euro in de volgende eeuw. Ook ons land zal stevig in de klappen delen. Dat stelt het Joint Research Centre van de Europese Commissie in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

12 mei 2021  – Laatste update 16 mei 2021 17:54
Lees meer over:

Het zuiden en westen van Europa zullen geconfronteerd worden met meer droogteperiodes als gevolg van de klimaatverandering. Die droogtes zullen niet enkel de landbouw treffen, maar ook de energieproductie en de drinkwatersector. Regionaal wordt verwacht dat de oogstopbrengsten uit de landbouw met 10 procent zullen dalen, als er geen stappen ondernomen worden om de klimaatverandering op te vangen, stelt de studie.

Volgens Luc Feyen, één van de auteurs, is het de eerste keer dat zo’n onderzoek naar droogteschade op Europese schaal gedaan is. Er wordt ook op de verschillende landen ingezoomd en voor België zien de prognoses er niet rooskleurig uit. Dat is onder meer het gevolg van de hoge bevolkingsdichtheid. “Er is weinig water per hoofd van de bevolking voorhanden”, vertelt Feyen in De Standaard. “Bovendien zitten we met veel verharding en laten we te veel water wegvloeien door drainage.” Naast de landbouw gebruiken ook verschillende industrietakken, zoals de textielsector, veel water, stipt hij nog aan.

Welke maatregelen moeten dan genomen worden om de impact van de klimaatverandering te beperken? De onderzoekers zien opties in zowel maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen als rond watergebruik. Denk aan de minder snelle afvoer van water en maatregelen om water beter vast te houden. Er wordt ook gekeken naar efficiëntieverbetering in het watergebruik en de ontwikkeling van droogteresistente gewassen.

In Vlaanderen zal de Blue Deal hier een grote rol in spelen om onder meer de natte natuur meer kansen te geven. Begin deze maand kondigde de Vlaamse regering ook het droogteplan aan, dat deze zomer zal uitgetest worden.

Grondwaterstanden vaak laag voor tijd van het jaar

In meer dan de helft van de meetplaatsen heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) begin mei lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar opgetekend. Bij net geen vier op de tien van de waterlopen stelde ze bovendien lage of zeer lage debieten vast.

April verliep een stuk droger dan normaal in het westen en het centrum van Vlaanderen, benadrukt de VMM, terwijl in het oosten de neerslagcijfers aanleunden tegen de normale waarden. Dat had een effect op de grondwaterstanden, die ten opzichte van een maand eerder op 87 procent van alle meetplaatsen zijn gedaald.

Dat de grondwaterstanden dalen tijdens het hydrologische zomerseizoen vanaf april, is normaal, benadrukt de VMM. "Ongeveer de helft van alle meetplaatsen vertoont wel een lage (23 procent) tot zeer lage (28 procent) grondwaterstand voor de tijd van het jaar." De oppervlakkige bodemverzadiging is overal in Vlaanderen gedaald en is nu gemiddeld voor de tijd van het jaar.

Wat de onbevaarbare waterlopen betreft, zijn de veertiendaagse gemiddelden van de debieten op de meeste plaatsen gedaald of stabiel gebleven. Maar op één locatie nam de VMM een stijging waar. Op 21 procent van de locaties (16 van de 77 meetposten) worden momenteel lage gemiddelde debieten waargenomen, op 18 procent (14 meetposten) worden zeer lage debieten gemeten voor de tijd van het jaar. "Hoewel ze verspreid over Vlaanderen voorkomen, vinden we de hoogste concentratie lage en zeer lage debieten in het Dijle- en Demerbekken terug", luidt het.

Bron: De Standaard / Food & Agribusiness / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek