Delhaize geeft varkensboeren tijdelijke crisispremie van 1,5 euro per varken

Supermarktketen Delhaize zal de 85 Belgische varkensboeren waarmee ze samenwerkt, zeker tot het einde van het jaar extra betalen per varken dat ze leveren, omwille van de "historisch lage prijs voor varkensvlees". Boerenbond en ABS verwelkomen het initiatief maar wijzen erop dat er meer nodig is.

22 september 2021  – Laatste update 22 september 2021 15:53
Lees meer over:

"Het gaat om een crisisbijdrage die we al vaker activeerden op het moment dat er druk ontstaat op de prijzen op de varkensmarkt”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. De keten betaalde de 85 varkensboeren waarmee ze samenwerkt, structureel al 1 euro extra per dier, zegt hij, en daar komt nu 1,5 euro bovenop.

Keuze voor lokaal

De crisisbijdrage geldt vanaf 1 oktober en zeker tot het einde van het jaar. Dan volgt een evaluatie. “De beslissing kadert binnen de strategie van de supermarktketen om bewust te kiezen voor Belgische versproducten, voor Belgisch varkensvlees én voor een lange termijnsamenwerking met Belgische varkensboeren”, stelt Dekelver.

De varkensboeren hebben het moeilijk omdat er vanuit het buitenland minder vraag is. Ze kunnen minder vlees exporteren, waardoor de eigen markt oververzadigd raakt en er een overaanbod ontstaat van varkensvlees. "Dit fenomeen heeft een structurele impact op de verkoopsprijs van varkensvlees die historisch laag staat", aldus Dekelver. "Samen met de stijgende voederprijzen (voornamelijk van tarwe, mais en soja) zorgt dit ervoor dat de varkensboeren steeds minder verdienen aan hun varkensvlees."

We kiezen bewust voor Belgische versproducten, voor Belgisch varkensvlees én voor een lange termijnsamenwerking met Belgische varkensboeren

Roel Dekelver - Woordvoerder Delhaize

Delhaize activeert de crisisbijdrage, omdat "een duurzame toekomst voor de Belgische varkensteelt van levensbelang is, en in de eerste plaats voor de varkenskweker zelf. Maar ook voor onze klanten die rekenen op de smaak en kwaliteit van het Belgisch varkensvlees", zegt de woordvoerder nog. Op enkele nicheproducten na, is 96 procent varkensvlees in de rekken van de supermarktketen van Belgische origine.

De keten roept andere retailers en afnemers van Belgische varkensvlees op haar voorbeeld te volgen. Delhaize zegt nog dat ze de extra bijdrage niet zal doorrekenen aan de consument.

“Verlies van 25 à 30 euro per varken”

Landbouworganisaties Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn tevreden over het initiatief van Delhaize, maar stellen tegelijk dat er meer nodig is.  

Boerenbond spreekt van een positief signaal. "Wij verwelkomen dit initiatief waardoor varkenshouders een meerwaarde ontvangen en een deel van de verliezen kunnen overbruggen", klinkt het. De landbouworganisatie hoopt dat anderen het voorbeeld zullen volgen.

Bij ABS hoopt ook Vergote dat de crisisbijdrage van Delhaize "anderen zal aanzetten om een inspanning te doen". Tegelijkertijd wijst hij erop dat de varkensboeren daarmee niet uit het dal zullen geraken. "Zij verliezen momenteel 25 à 30 euro per varken."

"De hele crisis wordt betaald door één schakel: de varkenshouders", zegt de ABS-woordvoerder. En er is volgens hem weinig of geen zicht op beterschap.

De hele crisis wordt betaald door één schakel: de varkenshouders

Bart Vergote - ABS

"De sector werkt altijd in cyclussen", zegt Vergote nog. "Maar de laatste decennia zien we dat de periodes van winst steeds korter worden en de verliesperiodes steeds langer." Dat heeft volgens hem te maken met de te grote exportafhankelijkheid van de Belgische varkensmarkt: twee derde wordt uitgevoerd.

Vergote pleit ervoor om de varkensstapel in Vlaanderen af te bouwen, maar dan wel met de nodige steun. Veel varkenshouders willen er volgens hem mee ophouden, of ze zullen de boeken moeten neerleggen als de toestand niet verandert. "Beter een kleinere varkenssector die rendabel is, dan een grote die verlieslatend is", klinkt het.

Ook Boerenbond kijkt naar de overheid om "op korte termijn ondersteuningsmaatregelen te treffen voor de varkenssector".

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek