header.home link

Boerenbond, ABS en Groene Kring: "Werktekst geen basis voor nieuw mestactieplan"

De werktekst van het zevende mestactieplan (MAP7) die momenteel voorligt, kan geen basis kan zijn voor verder overleg over een nieuw Mestactieplan. Dat zeggen landbouworganisaties Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Groene Kring en Jong ABS maandag in een brief gericht aan de voltallige Vlaamse regering en aan VLM.

7 november 2022  – Laatste update 8 november 2022 7:18
Lees meer over:

Het zevende mestactieplan (MAP7) lekte zowat een week geleden uit. De tekst, die strengere regels voor bemesting in de landbouw omvat, kreeg meteen forse tegenwind uit verschillende hoeken. Vorige week betoogden boeren bij enkele afdelingen van de Mestbank al tegen het plan.

De landbouworganisaties kregen op 18 oktober 2022 de werktekst van MAP7 in handen en hadden tot 7 november de tijd om te reageren. Dat doen ze nu in een brief die gericht is aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), viceministers-presidenten Hilde Crevits (cd&v), Bart Somers (Open Vld), Ben Weyts (N-VA), de Vlaamse Landmaatschappij en ministers Zuhal Demir (N-VA) en Jo Brouns (cd&v).

"Wij willen u meedelen dat deze tekst voor ons geen basis kan zijn voor verder overleg over een nieuw Mestactieplan", zeggen de vier organisaties in de brief, die ondertekend is door de voorzitters Lode Ceyssens (Boerenbond), Hendrik Vandamme (Algemeen Boerensyndicaat), Bram Van Hecke (Groene Kring) en Lieven De Stoppeleire (Jong ABS).

Elke socio-economische impactanalyse ontbreekt, hoewel we vandaag met zekerheid kunnen zeggen dat de gevolgen van dit plan enorm zullen zijn

Volgens hen ontbreekt in het document elke socio-economische impactanalyse, en dat ondanks "we vandaag met zekerheid kunnen zeggen dat de gevolgen van dit plan enorm zullen zijn". Ze vrezen een zware impact op de plantaardige en dierlijke productie, het inkomen van de land- en tuinbouwers en de leefbaarheid van de ganse sector. "Bovendien zal dit plan ook een zeer zware impact hebben op de voedselproductie en op de verwerkende sector in Vlaanderen."

Overlegplatform

“Intussen hebben wij via de pers vernomen dat de minister in overleg wil gaan met ons”, klinkt het. De landbouworganisaties geven aan dat ze deze “uitgestoken hand” van minister Demir willen aannemen. Dat gebeurt volgens hen best via een overlegplatform, waar alle belanghebbenden samen rond de tafel zitten: de landbouworganisaties, wetenschappers met bewezen technische expertise over bodem en bemesting en de landbouw- en omgevingsadministraties. Ze vragen ook dat het overleg zou starten met de evaluatie van de huidige maatregelen van MAP6. "Op basis daarvan kunnen we constructief verder werken aan haalbare oplossingen die de waterkwaliteit in Vlaanderen verder verbeteren", aldus nog de organisaties.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek