header.home link

Demir over MAP: "Niet te nemen of te laten"

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is overtuigd dat ze de komende maanden samen met de landbouworganisaties tot een compromis kan komen rond een nieuw mestactieplan (MAP7), dat begin volgend jaar moet ingaan. Dat zei ze zondag in 'De zevende dag'. Eerder had ze in De Tijd laten optekenen dat er niet veel ruimte was om "lager dan dit voorstel te gaan".

1 november 2022  – Laatste update 2 november 2022 17:15
Lees meer over:
zuhal demir vlaams parlement

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) benadrukte aan tafel bij 'De zevende dag' dat ze openstaat voor aanpassingen aan haar mestplan, dat na een lek in De Tijd van vorige zaterdag de landbouw én de eigen coalitiepartners op de kast joeg. "Het gaat om een eerste aanzet. Ik sta open voor alle mogelijke amendementen en tekstwijzigingen, zolang we de doelstelling van betere waterkwaliteit kunnen bereiken.’

Dat de plannen uitlekten, is volgens Demir een "georganiseerde aanval om het dossier in de diepvries te steken en om mensen bang te maken". Ze benadrukte dan het gaat om "een eerste aanzet" die pas recent aan landbouw- en natuurorganisaties werd voorgelegd voor verder overleg.

"Het laatste wat ik wil is bangmakerij en zeggen dat we een revolutie gaan ontketenen en geen aardappelen en geen frieten meer gaan eten", stelt ze, "Dat wil ik duidelijk niet, maar het is wel het beeld dat men heeft willen creëren. Dit is een tekst waarvan ik weet dat we verder in overleg moeten gaan met landbouw- en natuurorganisaties om op basis daarvan die tekst bij te sturen. Zo gaat dat altijd." Zaterdag klonk het nog in De Tijd dat er niet veel marge was om "lager dan dit voorstel te kunnen gaan".

Demir rekent erop dat de landbouworganisaties hun verantwoordelijkheid zullen nemen. "Uiteindelijk zullen we tot een vergelijk komen", zei Demir, "Van ons wordt verwacht dat we die problemen oplossen. Met stikstof zijn we erin geslaagd een evenwichtig akkoord te vinden. Ik geloof er heel hard in dat we dat ook met Ventilus en het mestactieplan gaan kunnen. Het is dan ook bijzonder belangrijk om het overleg eerst te laten plaatsvinden."

Nieuw stikstofarrest verplicht passende beoordeling voor alle projecten
Uitgelicht
Een nieuw stikstofarrest over een druivenserre in Overijse zet ook de stikstofkaders voor de industrie op losse schroeven. Effecten op de natuur moeten voor ieder project op c...
29 oktober 2022 Lees meer

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek