Honderden protesterende boeren slaan kruis voor Mestbank in Herentals

Enkele honderden boeren kwamen woensdag bijeen voor de Mestbank in Herentals om er kruisen in de grond te slaan. Met de symbolische protestactie willen ze aangeven dat de landbouw ten dode opgeschreven is als de MAP7-plannen, die nu rondgaan op het Departement Omgeving, worden uitgevoerd. Ook voor de Mestbank in Brugge en Hasselt kwamen boeren, zij het in kleinere getale, bij elkaar.

2 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 2 november 2022 21:18
Lees meer over:
S-DSC01665

“Genoeg is genoeg. Dit is de volgende steek voor de landbouw, de doodssteek”, vertelt Bart Dickens wanneer hij het eerste kruis in de grond slaat voor de Mestbank in Herentals die naar aanleiding van Allerzielen gesloten was op woensdagmiddag. Dickens is melkveehouder in Arendonk en werd eerder al getroffen door het stikstofakkoord dat zeer strenge maatregelen voorziet in het Turnhoutse Vennengebied. “Het meeste van mijn land ligt in het gebied en hier zal op termijn nulbemesting gelden.”

Hoewel de boer met het dreigende stikstofakkoord al weinig toekomstperspectief leek te hebben, is MAP7 volgens hem de doodsteek. De plannen vormen volgens hem de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen en nopen hem tot actie voeren. “Met de plannen die nu voorliggen, zou ik mijn bedrijf nog eerder moeten stoppen. Als er minder bemest mag worden en grotere stroken aan waterlopen aangehouden worden, moet ik meer voeder aankopen terwijl ik minder mest op mijn land kan afzetten."

S-DSC01651
S-DSC01741-Bart Dickens

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaf te kennen dat de huidige plannen nog maar een aanzet zijn. Mogelijk wordt de soep minder heet gegeten dan zij wordt opgediend? “Demir geeft aan dat er nog marge is om te onderhandelen, maar voor ons is er geen marge meer. Wij lopen op de toppen van onze tenen”, zegt Dickens. Als geluk bij een ongeluk noemt hij het feit dat de huidige mestplannen de volledige boerenstand in Vlaanderen raakt waardoor de actiebereidheid mogelijk niet langer beperkt blijft tot het Turnhoutse Vennengebied.

S-DSC01708

"Ons bedrijf heeft geen toekomst meer"

Ook andere boeren zien weinig ruimte om bemesting verder terug te schroeven. “We kunnen nu al geen baktarwe meer verbouwen omdat we niet genoeg mogen bemesten”, vertelt Stefaan Van Elven uit Laakdal. Van Elven, die met zijn vrouw en twee zonen naar Herentals was afgezakt, is akkerbouwer en teelt onder andere aardappelen, uien en wortelen voor de korte keten. Zij zullen na 1 september niet meer geoogst mogen worden. “Als dit er komt, dan moeten we deze teelten schrappen uit ons teeltplan en heeft ons bedrijf geen toekomst meer.”

De boer verbouwt deze gewassen voor de verkoop in de korte keten en kan naar eigen zeggen niet zomaar op andere teelten overstappen. “En is de korteketenverkoop juist niet iets wat de overheid de voorbije jaren sterk heeft willen aanmoedigen?” Hij mist ook de wetenschappelijke logica achter dit plan. “Mijn wortelen nemen na 1 september nog stikstof op uit de grond. Ik begrijp daarom het nut van deze maatregel niet.”

Onder de aanwezigen bevond zich ook mestverwerker Ruud Renskes uit Poppel. Ook voor zijn activiteiten zijn de strengere mestnormen nefast, al gaat een gedeelte van de mest na verwerking op export. “De dunne fractie moeten wij ook uitrijden over het land en als de normen strenger worden en de deadline naar voren gehaald wordt, komen we in de problemen. Daarnaast moeten wij het van de boeren hebben. Zonder boeren hebben wij ook geen toekomst.”

S-DSC01620
S-DSC01625

Het feit dat de Mestbank vandaag gesloten was, weerhield de Vlaamse Landmaatschappij er niet van om met een reactie te komen. “We begrijpen de reactie vanuit de sector op de voorgestelde maatregelen in de werktekst voor het nieuwe mestactieplan. Er zijn helaas doortastende maatregelen nodig om de waterkwaliteitsdoelstellingen in Vlaanderen te behalen en daar is een aanzet voor gedaan. Verder overleg met landbouw-, milieu- en natuurorganisaties zal de komende weken gebeuren om te bekijken of resultaatgerichte alternatieve maatregelen mogelijk zijn. Het is aan het beleid om definitieve keuzes te maken in functie van een goede waterkwaliteit en een toekomstgerichte duurzame landbouw.”

S-DSC01670
S-DSC01698

Stem laten horen voor overleg

De boeren die waren samengekomen voor de Mestbank wilden met hun aanwezigheid echter een statement geven vooraleer de gesprekken met de landbouworganisaties over MAP7 beginnen. “Voor je het weet, zijn we te laat”, vertelt Dickens die zich tegen wil en dank ontpopte tot woordvoerder van de protestactie. Op de ochtend van de actie was hij al op Radio 1 te horen en na het slaan van het kruis moest hij voor meerdere journalisten zijn verhaal doen.

S-DSC01763
S-DSC01771

Niet alleen zijn de geplande nieuwe bemestingsmaatregelen volgens de actievoerders de doodsteek voor de Vlaamse landbouw, bovendien zouden ze geen hout snijden. “Demir liet weten dat de voorbije zes mestactieplannen geen verbetering van de waterkwaliteit tot gevolg hebben gehad. Zou het dan niet kunnen dat het probleem niet bij de boeren ligt? Wat te denken van de huishoudens die nog niet op het riool zijn aangesloten en het oppervlaktewater dat bijvoorbeeld uit Wallonië ons bereikt”, zegt een andere boer. Rond 14 uur verlieten alle tractoren het terrein van de Mestbank en was de serene protestactie over.

S-DSC01726
S-DSC01690
IMG-20221102-WA0026

Kruisen voor andere Mestbanken in Vlaanderen

Ook voor andere Mestbanken in Vlaanderen kwamen boeren samen, zij het in kleinere getale. VILT kreeg foto’s doorgestuurd van kruisen die geslagen waren voor de Mestbank in Brugge en Hasselt. In tegenstelling tot Herentals was hier nog geen sprake van een heus kerkhof.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek