Landbouwers verrassen Demir tijdens boomplantactie van MNM

Het protest rond MAP7 is nog niet gaan liggen. In de Lubbeekse deelgemeente Pellenberg trokken landbouwers zondag naar een boomplantactie van MNM waar ook Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) aanwezig zou zijn. Ze deelden er symbolisch frieten uit. “Binnenkort zijn het misschien de laatste frieten van eigen bodem”, klonk het bij de landbouwers.

6 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 6 november 2022 22:21
Lees meer over:
boomplantactie MNM protest Demir Francken_Twitter

Voor de tweede keer op rij heeft MNM een eigen bos aangeplant. In het voorjaar ging MNM-duo Sander Gillis en Laura Govaerts op expeditie. Eén week lang moesten ze overleven in een bos om ze een bos van 5000 bomen te verdienen. De actie verliep in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en minister Demir. Zondag kwam diezelfde minister naar Lubbeek, de gemeente waar haar partijgenoot Theo Francken burgemeester is, om dat bos effectief aan te planten.

Toen de boeren lucht kregen dat Demir aanwezig zou zijn op de boomplantactie, waren ze er als de kippen bij om hun ongenoegen te uiten over het nieuwe mestactieplan van de minister. Dat lekte vorig weekend uit en zorgde meteen voor een enorme golf van verontwaardiging in alle geledingen van de landbouwsector. Op Allerzielen hebben honderden boeren al bij drie afdelingen van de Mestbank symbolisch kruisen geplant.

Ook voor deze protestactie waren er weer heel wat boeren afgezakt. Ruim 60 tractoren en een veelvoud aan landbouwers waren ter plekke om de minister duidelijk te maken dat ze geen toekomst meer hebben met de voorstellen voor het nieuwe mestactieplan die nu op tafel liggen. “We zijn hier omdat we aan mevrouw Demir willen duidelijk maken dat we een visie willen over onze landbouw”, zei landbouwer Benny Winday in het VRT-journaal. “Het gaat al niet goed in de landbouwen met de uitgelekte nota maken we ons nog meer zorgen. Als we op basis daarvan moeten gaan onderhandelen, dan denk ik dat we op het slechte pad zijn.”

De landbouwers deelden frietjes uit aan alle aanwezigen, ook aan minister Demir. Hiermee wilden ze duidelijk maken dat het voorbestaan van de aardappelteelt in Vlaanderen in gevaar komt door het MAP7-voorstel. “Als je bewaaraardappelen voor 1 september wil rooien, geeft dat veel problemen”, legde landbouwer Karel Van Criekingen uit. “De aardappelen hebben op dat moment nog niet de kwaliteit om te bewaren. Ze zijn nog niet volgroeid en dus is de opbrengst sowieso minder. Bovendien moet je al in een warme maand beginnen stockeren waardoor het financieel heel moeilijk wordt voor ons om daar aan uit te kunnen.”

Ik ben bereid om naar elk voorstel te luisteren om onze waterkwaliteit te verbeteren

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

De minister ging in gesprek met de landbouwers. “Ik begrijp hun bezorgdheid heel goed en ik zou me ook zorgen maken als ik in hun schoenen stond want er wordt heel veel desinformatie gegeven”, reageerde Demir. “Er is die nota die nog maar aan de beginfase zit, verder onderhandeld moest worden met de landbouworganisatie, en die vroegtijdig gelekt is. Daarbij zijn heel veel dingen verteld die eigenlijk niet kloppen.”

De minister vindt het naar eigen zeggen erg jammer dat het zo allemaal gelopen is: “Men wil precies ‘stoken’ en ruzie maken, terwijl het eigenlijk gaat over heel belangrijke dossiers, ook voor de landbouwers die heel erg bezorgd zijn. Ik heb geluisterd naar hun bezorgdheden en hen verteld dat we samen naar een oplossing moeten gaan werken. En ik ben bereid om naar elk voorstel te luisteren om onze waterkwaliteit te verbeteren.”

Vervolgens ging Demir bomen planten. Dat gebeurde op een perceel landbouwgrond dat aangekocht werd bij het OCMW, maar verpacht was aan een gepensioneerde landbouwer.

demir francken boomplantactie MNM_Twitter

Bron: VRT Nws

Beeld: Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek