Weyts versterkt lessen over dierenwelzijn in het onderwijs

nieuws

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft extra middelen uitgetrokken om het educatieproject rond dierenwelzijn te versterken. Voortaan kunnen leerkrachten op school ook begeleiding op maat krijgen. "Zo kunnen ze hun leerlingen nog meer boeien rond dierenwelzijn”, aldus minister Weyts.

29 januari 2025 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
Jozefien kind boerderij koe stal

Enkele jaren geleden lanceerde Weyts het educatieproject rond dierenwelzijn 'Oog in oog'. Voor zowel het kleuter-, lager en secundair onderwijsniveau werden lespakketten uitgewerkt. De lessen zijn opgebouwd rond verschillende thema’s, op maat van de verschillende leeftijden. In totaal zijn er 58 lespakketten, opgesplitst onder algemeen dierenwelzijn, gezelschapsdieren, landbouwdieren en proefdieren.

De lessen werden ontwikkeld door Djapo, een educatieve speler. “Vervolgens werd het inhoudelijk gecontroleerd door experts van de afdeling dierenwelzijn binnen de Vlaamse overheid”, duidt de woordvoerder van Weyts. “Daarnaast werden de lesmaterialen over het thema ‘landbouwdieren’ getoetst aan de praktijk met een pluimveebedrijf in Geel en werd het ook opgenomen met vzw Plattelandsklassen.” Plattelandsklassen is een vzw die jongeren op een educatieve manier in contact brengt met landbouw, tuinbouw, voeding en het platteland. Onder meer landbouworganisatie Boerenbond zet zijn schouders onder dit initiatief. “Elke les werd tot slot nagelezen door leerkrachten, om een zo goed mogelijke afstemming met de klaspraktijk te hebben”, geeft de woordvoerder nog mee. “De lespakketten geven leerkrachten gebruiksklare materialen en reiken handvaten aan om dierenwelzijn nog eenvoudiger en beter te integreren in de klaspraktijk.”

Ruime kijk op dierenwelzijn

Binnen het thema landbouwdieren wordt de focus van de lessen niet enkel op het welzijn van de dieren gelegd. Er wordt een breder plaatje gemaakt van de volledige veeteeltsector zodat het voor leerlingen duidelijk wordt dat het verhaal complexer is dan enkel dierenwelzijn. Volgens de lesdoelen moeten de leerlingen onder meer begrijpen dat een landbouwer met veel verschillende factoren rekening moet houden om zijn bedrijf goed te kunnen runnen. Dat hij zich in een complexe situatie bevindt, waar aandacht voor dierenwelzijn slechts één element van is en dat er wettelijke voorschriften zijn om tegemoet te komen aan enkele behoeften van landbouwdieren. “Daarom proberen we bij het thema landbouwdieren een zo juist mogelijk beeld te scheppen van de landbouwsector, door onder andere realistische foto’s te gebruiken, en de jongeren bewust te maken van waar vlees en andere dierlijke producten vandaan komen”, duidt het lesmateriaal aan de leerkrachten.

In het kleuter- en het lager onderwijs zijn de lessen nog wat speels, in het secundair gaan de lessen al wat dieper in op het thema. De leerlingen worden uitgedaagd om onder meer kritisch te kijken naar de levensomstandigheden van landbouwdieren, maar ook om andere perspectieven in te nemen over het onderwerp. Zo leren ze dat naast landbouwers, het beleid, consumenten en supermarkten een grote rol spelen op vlak van dierenwelzijn. In de les ‘dierethiek en dierenwelzijn’ moeten de leerlingen dan weer debatteren of dierenrechten al dan niet in de grondwet horen, maar niet vanuit hun eigen persoonlijke mening. Elk moet vanuit een andere benadering het debat aangaan. “Op deze manier oefenen leerlingen het innemen van een ander perspectief en ontdekken ze dat er meerdere overtuigingen bestaan binnen dierethiek”, aldus de leerdoelen.

Begeleider komt naar de klas

Intussen hebben zo'n 2.000 leerkrachten uit het basisonderwijs en 1.000 leerkrachten uit het secundair onderwijs het lesmateriaal gedownload. Dankzij de extra middelen kan er voortaan ook een extra interactieve activiteit worden toegevoegd aan de lessen: leerkrachten kunnen een begeleider op school uitnodigen die ondersteuning op maat biedt. "We komen met onze begeleiders langs in de klas en helpen acties op poten te zetten rond elk mogelijk thema van dierenwelzijn", vertelt Lien De Rick, inhoudelijk directeur van Djapo. "Zo kan er bijvoorbeeld een bewustwordingscampagne worden opgemaakt rond stress bij dieren, of kunnen leerlingen gaan helpen in een dierenasiel in de buurt.”

In de eerste fase werd zo'n 300.000 euro uitgetrokken voor het project. Voor deze tweede fase komt daar nog om en bij de 500.000 euro bij.

Week van het Konijn: "Zelfvoorzieningsgraad voor konijnenvlees is lager dan tien procent"
Uitgelicht
De Vlaamse konijnenhouderij maakt moeilijke tijden door. Door verstrengde huisvestingregels is het aantal konijnenhouders dit jaar gehalveerd en is de zelfvoorzieningsgraad on...
27 januari 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek