Biolandbouw in Wallonië boert voor het eerst achteruit

nieuws

De biolandbouw in Wallonië is het voorbije jaar ingekrompen, voor het eerst in meer dan 20 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Biowallonie. “Het is nog te vroeg om definitieve cijfers te geven voor 2023, dus de resultaten zijn nog niet 100 procent betrouwbaar”, zegt directeur Philippe Grogna van Biowallonie. “Maar we zien wel dat de markt licht is afgenomen. Dat heeft te maken met de inflatie. Mensen kopen minder bio wanneer ze het financieel moeilijker hebben.”

27 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 11:06 Ruben De Keyzer
biologischelandbouwbiolandbouwlieveheersbeestjetarwe-1280

Zowel het aantal producenten die het biocertificaat mogen dragen nam af, als de landbouwoppervlakte bestemd voor biologische productie. Eind 2022 telde het zuiden van het land 2.010 producenten met een biolabel. Definitieve cijfers voor 2023 zijn er nog niet, maar het aantal zou onder de symbolische grens van 2.000 zijn gezakt. "Het gaat om de eerste daling sinds 2003", zegt de directeur van Biowallonie, Philippe Grogna.

Meer dan oorlog alleen

Als verklaring wordt verwezen naar de oorlog in Oekraïne, waardoor de productiekosten fors zijn gestegen en bioboeren moeite hebben om rendabel te blijven. Daarnaast houdt ook de consument de vinger op de knip door de sterk gestegen inflatie. De vzw wijst ook naar de hoge marges die de winkelketens aanrekenen voor bioproducten, zoals bleek uit een analyse van een jaar geleden. Sindsdien is de situatie genormaliseerd. Tot slot wijst Biowallonie op de explosie van biolandbouw in Frankrijk, waardoor heel wat goedkope import naar ons land stroomt.

Maar dat is niet de enige factor. “Vandaag de dag heeft de biologische sector moeite om zich duidelijk te onderscheiden bij het grote publiek, gezien de opkomst van concepten en productiemethoden met een 'groener' imago”, meldt de landbouwersvereniging. “We zien nieuwe concepten en initiatieven zoals agro-ecologie en sustainable farming op de markt komen, en het is niet duidelijk voor de consument wat het onderscheid is tussen deze termen en biolandbouw. We merken zo ook dat minder mensen belang hechten aan het begrip ‘bio’, ondanks het feit dat het bio een beschermde, transparante term is die de consument echte garanties biedt.”

De biosector heeft moeite om zich duidelijk te onderscheiden bij het grote publiek, door de opkomst van concepten en productiemethoden met een 'groener' imago, zoals agro-ecologie en sustainable farming

Philippe Grogna - directeur van Biowallonie

Te hoge marges

Grogna gelooft ook dat de supermarkten kleinere marges zouden moeten hanteren voor bioproducten, om deze producten betaalbaarder te maken voor het grote publiek. Hiervoor verwijst hij naar zijn eerdere uitspraken in Le Sillon Belge, het Waalse broertje van Landbouwleven. “We verwachten van de supermarkten dat ze de situatie op winkelniveau weer normaliseren en hun te hoge prijzen voor een deel van de producten herstellen. Men moet opnieuw een normaal prijsverschil hanteren tussen biologische en conventionele producten.”

De landbouworganisatie rapporteert dat de winstmarges van supermarkten op bioproducten 95 procent hoger liggen dan bij producten uit de gangbare landbouw. Dit terwijl de productiekost van biologische landbouwproducten slechts 28 procent hoger ligt.

Hoopvolle toekomst

De sector pleit ook voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod, door vooral dat laatste aan te wakkeren. De consument zou meer "lokaal" moeten kopen, klinkt het. Voor 2024 verwacht de vzw een stabilisatie, en vanaf volgend jaar weer groei voor de Waalse biolandbouw. Enkele sectoren zoals de biologische wijnbouw, klein fruit of vlasteelt zijn alvast veelbelovend. Eind mei zal de organisatie de finale cijfers van 2023 voorstellen.

BioForum: “Niet Green Deal, maar gebrek aan landbouwvisie is probleem”
Uitgelicht
BioForum, de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw zegt solidair te zijn met de protesterende boeren. “Wij begrijpen de frustraties die ertoe geleid hebben dat d...
31 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek