BioForum: “Niet Green Deal, maar gebrek aan landbouwvisie is probleem”

BioForum, de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw zegt solidair te zijn met de protesterende boeren. “Wij begrijpen de frustraties die ertoe geleid hebben dat de boeren vandaag op straat komen”, klinkt het. De organisatie is van mening dat er nood is aan een duidelijke landbouwvisie die de boer centraal zet en tegelijkertijd de problemen bij de wortel aanpakt. “Maar dat betekent niet de Green Deal weggooien. Klimaat- en milieuproblemen zullen niet verdwijnen door ze te negeren”, aldus BioForum.

31 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2024 15:07
Lees meer over:
PFOS bio_BioForum Kobe Van Looveren

Biologische boeren delen een groot deel van de frustraties die vandaag in landbouwmiddens leven. “Boeren kloppen lange dagen voor een inkomen dat een stuk onder het gemiddeld inkomen ligt. Ze gaan gebukt onder een zware administratieve last die hen door de overheid wordt opgelegd. En al dat werk gebeurt dan ook nog in een sfeer van rechtsonzekerheid, waarbij boeren niet zeker zijn of en hoe ze binnen dit en tien jaar nog wel zullen kunnen boeren”, somt BioForum de problemen op.

De organisatie is ervan overtuigd dat een gebrek aan visie over waar het met landbouw naartoe moet, zowel op korte als op lange termijn, een groot deel van die problemen veroorzaakt. “Het huidige landbouwmodel zit duidelijk in een doodlopend straatje en biedt geen oplossingen”, meent Alexander Claeys, voorzitter van BioForum. “Sterker nog: één van de grote oorzaken van het stikstofprobleem is de import van stikstof in de vorm van kunstmest en veevoeder.” Een landbouw gestoeld op agro-ecologische principes pakt volgens hem zulke problemen bij de wortels aan. “Het lastenboek voor biologische landbouw biedt hiervoor een duidelijk kader”, luidt het.

We hebben vooral politici nodig die duidelijk richting kiezen, en verder kijken dan een verkiezingsperiode

Alexander Claeys - Voorzitter BioForum

BioForum wil een ander landbouwmodel, maar wel één waar de Europese Green Deal de handvaten voor biedt. “Alleen een landbouw- en voedingssector die klimaat- en milieuproblemen serieus neemt, heeft een toekomst. We hebben dus vooral politici nodig die duidelijk richting kiezen, en verder kijken dan een verkiezingsperiode”, stelt Claeys. BioForum roept de Vlaamse overheid daarom expliciet op om eindelijk werk te maken van het Strategisch plan biologische landbouw. “Eén jaar na publicatie blijkt dat nog steeds dode letter.”

Een ander probleem volgens BioForum is de nood aan een keten die zijn boeren naar waarde schat. “Afnemers moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Vandaag worden de kosten en risico’s volledig op de boer afgewenteld en in ruil krijgt die te weinig geld. Als we willen dat de landbouw een deel van de oplossing wordt, dan zal daar ook engagement en een vergoeding tegenover moeten staan”, meent de voorzitter.

Van Europa verwacht de sectororganisatie voor de biologische landbouw dan weer dat er een duidelijke lijn komt. “Hoge milieustandaarden moeten niet alleen gelden voor producten die binnen Europa geproduceerd worden, maar ook daarbuiten. De huidige vrijhandelsakkoorden ondermijnen de Europese boeren en zorgen voor een ongelijk speelveld.” Als die duidelijkheid er komt, dan zal dit volgens BioForum leiden tot een stabieler landbouwbeleid dat enerzijds rekening houdt met de bestaande maatschappelijke uitdagingen, maar anderzijds ook rechtszekerheid biedt en de administratieve last beperkt voor de boeren.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Kobe Van Looveren

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek