header.home link

BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen

16 maart 2022

Met een enquête wil de sectorfederatie voor de biologische landbouw BioForum bij veehouders peilen naar de behoefte aan kleinschalige regionale slachthuizen. Op die manier wil ze achterhalen of er een toekomst is weggelegd voor één of meerdere microslachthuizen.

Lees meer over:

Het aantal slachthuizen in Vlaanderen neemt steeds af en de bestaande slachthuizen worden groter. “In het oosten van het land bijvoorbeeld, is het aantal slachthuizen op één hand te tellen. Dat betekent dat de gemiddelde transportafstand van een veebedrijf groter is geworden”, zo concludeert BioForum. Een andere vaststelling is dat de meeste slachthuizen gefocust zijn op de aankoop van dieren en op de verkoop van karkassen.

“Dat betekent dat bepaalde nichesectoren zoals de korte keten problemen ondervinden om nog een geschikte slachtlocatie te vinden”, klinkt het. Concepten als mobiele slachthuizen, zelf slachtende hoeveslagers of microslachthuizen kunnen een oplossing zijn voor de bestaande situatie, maar staan vandaag nog in hun kinderschoenen.

Om die reden voert BioForm, samen met RCC-Belgium en de Vlaamse Schapenhouderij vzw, een haalbaarheidsstudie uit naar de opstart van één of meerdere microslachthuizen. Enerzijds wordt er gepeild naar de nood bij de veehouders aan kleinschalige regionale slachthuizen. Anderzijds willen ze te weten komen wie actief wil participeren in de oprichting van zo’n microslachthuis. Ook willen de projectpartners te weten komen welke concrete diensten veehouders verwachten van dergelijke slachthuizen.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Kobe Vanlooveren i.o.v. BioForum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek