header.home link

Mobiele slachtunits voor pluimvee op komst

19 januari 2022

Binnenkort zullen kleinschalige kippenkwekers gebruik kunnen maken van mobiele slachtunits. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) woensdag in het parlement na een vraag van Chris Steenwegen (Groen).

Lees meer over:

De mobiele slachtunits voor kleine groepen pluimvee zitten al enige tijd in de pijplijn, het project wordt getrokken door Bioforum. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft nu richtlijnen uitgewerkt waardoor de mobiele slachtunits op korte termijn kunnen opstarten. De units zullen wel verbonden zijn aan een erkend slachthuis.

De vraag van Chris Steenwegen ging echter vooral over het verdwijnen van slachtlijnen voor varkenskwekers in de korte keten. "Grote slachthuizen vinden zich niet geschikt om aparte slachtlijnen voor kleine aantallen varkens operationeel te houden. Varkenshouders moeten steeds verder rijden en dat staat toch haaks op het idee van de korte keten", zei het Groen-parlementslid.

Uitgelicht
Het opzetten van mobiele slachteenheden is een denkpiste die naar voren wordt geschoven voor landbouwbedrijven die hun producten via de korte keten willen aanbieden aan de con...
25 februari 2021 Lees meer

Voor de varkens- en schapenhouders (waar de problematiek ook speelt) wordt ook de mogelijkheid van regionale microslachthuizen bekeken, zei Crevits. Die moeten vooral tegemoet komen aan de noden van de varkensboeren voor de korte keten. In steeds meer regio’s moeten ze verder rijden om nog geschikte slachtcapaciteit te vinden.

 Om de korte keten tegemoet te komen, wordt tot slot ook gedacht aan slachten op het landbouwbedrijf zelf. Dat blijkt evenwel niet evident, omdat slachten altijd moet gebeuren in een door Europa erkend slachthuis, volgens de eisen van Europa, de lidstaat en de regio. Daarbovenop is het niet eenvoudig om een omgevingsvergunning te krijgen voor een slachtinrichting.

Uitgelicht
Vorige week sloot het slachthuis in Zele. De lijst van slachthuizen of slachtlijnen die de voorbije jaren werden gesloten voor korteketenboeren is lang. Voor de korteketenvark...
14 december 2021 Lees meer

"Ik zie dat er enige vooruitgang is, maar het gaat toch allemaal vrij traag", vond Chris Steenwegen. Hij wacht vooral op een oplossing voor de varkensboeren die in de korte keten werken. Een aantal varkenshouders neemt volgens hem intussen wel initiatief om zelf een slachtinrichting op te starten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek