Belgische kikkererwten voor eerst de basis van hummus en falafel in Delhaize winkelrekken

Supermarkt Delhaize verkoopt voor het eerst hummus en bio-falafels op basis van Belgische kikkererwten. Deze peulvrucht staat gekend als een Noord-Afrikaanse teelt, maar ook in onze contreien worden ze steeds meer geteeld. De producten zijn een realisatie van het project KIKET dat de lokale kikkererwtenketen wil optimaliseren. 

3 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 september 2023 21:25
kikkererwteneiwitpeulvruchtKIKET-1250

KIKET staat voor ‘lokale teelt van kikkererwten ontketenen’ en is een project gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij. Zowel de hummus als bio-falafels zijn ‘limited edition’. Er zijn 2.000 potjes hummus en 3.000 bakjes bio-falafel beschikbaar. “De productie, verwerking en teelt van Belgische kikkererwten werd in de afgelopen twaalf maanden uitvoerig getest via veldproeven en smaaktesten. Een volgende stap in het project is het testen van de producten bij de consument”, vertelt Frank Geers, onderzoeker van Arteveldehogeschool. De kikkererwten werden geoogst bij Thomas Truyen en Felix de Bousies, partners in het KIKET-project. De verwerking tot hummus en falafel gebeurde door Greenyard, Deldiche en Abinda. 

“Delhaize is trots op dit initiatief, dat 100 procent in lijn ligt met onze waarden op vlak van duurzaamheid, te ondersteunen”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Delhaize. “De falafel kan je kopen in alle Delhaize winkels, de hummus in Delhaizewinkels van Molière, Heverlee en Watersport Gent.” 

De supermarkt heeft zich ook aangesloten bij de Green Deal “Eiwitshift op Ons Bord”, een project van de Vlaamse overheid dat ervoor moet zorgen dat consumenten tegen 2023 60 procent van hun eiwitten uit plantaardige producten halen.  

De producten zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Arteveldehogeschool, ILVO, Inagro, Peas&Beans, PHAE, Ekoto, Abinda, Greenyard, Deldiche, Rikolto en Delhaize. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek