Boeren experimenteren met risicoteelten dankzij akkerdelen

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar op enkele Vlaamse velden groeien quinoa, linzen, kikkererwten, witte flageolets en zoete aardappelen. De teelt van deze exotische producten staat in ons land nog in de kinderschoenen en wordt belaagd door verschillende risico’s die daaraan verbonden zijn. Door een oogstaandeel te kopen via akkerdelen.be krijgen lokale boeren steun om hun pionierswerk verder te ontplooien.  

24 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 augustus 2023 20:36

Exotisch maar toch lokaal 

“De klimaatverandering zorgt ervoor dat zuiderse gewassen ook hier met succes geteeld kunnen worden”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Zo kunnen ze vaak beter tegen droogte en hoge temperaturen. Bovendien bevatten ze ook veel plantaardige eiwitten. Landbouwers en onderzoekers zien het potentieel hiervan en werken daarom al enkele jaren aan de succesvolle invoering ervan.” Toch zijn er aan innovatieve teelten heel wat risico’s verbonden. “Opbrengstschommelingen en kinderziektes in de teelttechniek maken een nieuwe teelt risicovol. Succes is niet gegarandeerd”, zegt Simon Verreckt, onderzoeker bij het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. “De geteelde oppervlakte en het aantal landbouwers dat zich waagt aan deze nieuwe teelten is nog beperkt.”  

Steun voor de boer 

Om de landbouwers, die willen experimenteren met innovatieve teelten, te steunen werd www.akkerdelen.be opgestart. Via de website kunnen consumenten intekenen voor een oogstaandeel van een exotisch gewas. Voor de prijs die je betaalt ben je één jaar mede-eigenaar van het stukje veld, in ruil krijg je de opbrengst. Via het aandeel kan de landbouwer zijn teeltrisico delen en op die manier investeren in innovatieve teelten. De boeren worden ondersteund door Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. 

 In Vlaams-Brabant doen onder meer boer David uit Opwijk mee aan het project met zoete aardappel, quinoa en gember en boer Wouter uit Herent met quinoa . Omdat er verschillende types oogstaandelen zijn, kan de consument kennismaken met andere producten uit de korte keten. Het oogsten gebeurt door de boer en via afhaalmomenten komen de lokaal geproduceerde producten tot bij de consument.  

 Geïnteresseerden kunnen één of meerdere aandelen kopen op de website van akkerdelen. Het project wordt uitgevoerd met de steun van Vlaanderen. 

David van Haute_01

Op de foto toont landbouwer David uit Opwijk zijn zoete aardappelen-oogst.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Provincie Vlaams-Brabant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek