Aardappelsector is klaar om te schitteren op Interpom, maar duurzaamheidstransitie zorgt voor uitdagingen

interview

Met aardappelvakbeurs Interpom voor de deur kan de ster van de Belgische aardappelsector opnieuw volop schijnen. Jaar na jaar worden er verwerkings- en exportrecords verbroken. Christophe Vermeulen, CEO van Belgapom, noemt de sector dan ook het kroonjuweel van de Belgische voedingssector. Tegelijk beseft hij dat de uitdagingen voor de toekomst groot zijn. “De transitie die de sector moet realiseren, is niet alleen groot, maar ze moet ook snel gebeuren. Tijdverlies, zoals we zien bij de implementatie van het nieuwe mestbeleid, kunnen we ons daarbij echt niet permitteren”, stelt hij. Een antwoord zoeken op de duurzaamheidsuitdagingen, noemt hij dan ook zijn belangrijkste taak als CEO op dit moment.

21 november 2024 Griet Lemaire

Al ruim vier jaar staat Christophe Vermeulen intussen aan het roer van Belgapom, de beroepsfederatie van de Belgische aardappelhandel en -verwerking, maar stellen dat de aardappelsector geen geheimen meer voor hem heeft, doet hij niet. Daarvoor is de onvoorspelbaarheid in de sector te groot. “Het ene seizoen is het te nat, het andere te droog, dan is het moeilijk om te planten of duiken er oogstproblemen op. En dan hebben we het nog niet gehad over opkomstproblemen of ziektes. Ieder jaar is anders en vraagt ook een andere aanpak. Dus ik zal nog een paar seizoenen nodig hebben om de sector volledig te doorgronden”, stelt Vermeulen wanneer we hem spreken in de hectiek van de laatste rechte lijn richting Interpom. Die aardappelvakbeurs gaat door van zondag 24 november tot en met dinsdag 26 november in Kortrijk Xpo. Met 325 exposanten uit 15 landen is de beursruimte volledig volzet. De vorige editie, in 2022 was nog goed voor een record: ruim 20.000 bezoekers kwamen langs, waaronder ook veel buitenlandse bezoekers.

Interpom 2022 4_Interpom

Hoe uniek is Interpom?

Vermeulen: “Toch wel behoorlijk uniek eigenlijk. Op Europees niveau en zelfs op wereldniveau is er geen vergelijkbaar equivalent van deze omvang. Zeker als je de volledig geïntegreerde aanpak in rekening neemt. Elk onderdeel van de keten, van telen, bewerken, verwerken, verhandelen, verpakken tot verkopen, is aanwezig op Interpom. En hoewel de laatste edities telkens volledig uitverkocht waren qua standoppervlakte, trachten we toch elke keer jonge, innovatieve bedrijven de kans te geven om aanwezig te zijn. Op die manier blijft de beurs aansluiten bij de huidige noden van de aardappelsector en blijven we dus relevant.”

“Ook als je naar andere landbouwsectoren kijkt, denk ik niet dat er iets gelijkaardigs bestaat bij ons. Ik bezoek voor mijn job veel beurzen, van Fruit Logistica over Fruit Attraction tot Anuga of SIAL, maar hoewel dat gigantische beurzen zijn, je vindt daar niet dezelfde specialisaties als op Interpom.”

De slogan van de vorige editie ‘Towards a healthy growth’ is ingeruild voor ‘Energizing a Potato Industry in Transition’. Waarom werd voor die slogan gekozen?

Vermeulen: “De impact van de vele veranderende wetgeving, de Europese doelstellingen en de onvoorspelbaarheid van nieuwe wetten die door de lidstaten nog moeten omgezet worden zoals de natuurherstelwet, mogen we niet onderschatten. Daarnaast is er ook de druk op het areaal en de bodem- en waterkwaliteit die dringend beter moeten. We staan voor vijf cruciale jaren om deze duurzaamheidstransitie te maken. Dat is de eerste boodschap die we willen geven. Daarnaast gaat het niet om kleine sprongen vooruit die we moeten zetten, maar om een serieuze gazellesprong. Bovendien is er nauwelijks tijd, want de deadlines om die omslag te maken, naderen met rasse schreden. En de totstandkoming van MAP7 heeft ons geleerd hoe moeilijk het is om stappen vooruit te zetten. Daarom die ‘energizing’ in de slogan: de turbo moet erop.”

“Dat is niet enkel een zaak van de telers, maar ook de verwerking moet daar zijn rol in spelen. En wij zullen dat ook doen. Want naast de wetgever, leggen ook de klanten van de verwerkende bedrijven verplichtingen op rond duurzaamheidsrapportering. Zowat 80 procent daarvan is gebaseerd op de duurzaamheid van de grondstoffen die je verwerkt. We zullen dus de krachten moeten bundelen en moeten durven nadenken over modellen die nog niet bestaan. Daarop inzetten is op dit moment eigenlijk mijn belangrijkste taak als CEO van Belgapom en ook als directeur van FVPhouse, want de uitdagingen die er zijn voor de aardappelsector, zijn er ook voor de groentesector.”

In de slogan van de vorige editie was ‘healthy growth’ de centrale boodschap. Is die gezonde groei vandaag nog mogelijk in België?

Vermeulen: "Als we naar het areaal kijken, dan zitten we ongeveer op het maximum van 100.000 hectare. De verplichte teeltrotatie en maatregelen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zorgen immers voor een rem. Anderzijds zijn er ook de evoluties in de veehouderij. Hoe dat zal uitdraaien, zullen we pas over een aantal jaar weten. Maar vandaag wordt ongeveer de helft van het landbouwareaal gebruikt voor de teelt van veevoeder. Wat gaat er gebeuren als dat in de toekomst niet meer nodig is? Daar kan eventueel wel een kans zitten voor de plantaardige en bij uitbreiding de aardappelsector. Maar we willen ons zeker niet rijk rekenen op kap van een dierlijke sector in moeilijkheden.”

“De vraag naar onze verwerkte aardappelproducten blijft in elk geval groot. Bedrijven diversifiëren almaar meer en zetten in op specialiteiten. In eigen land hebben we de afgelopen jaren een enorme capaciteitsverhoging gekend, maar dat kan niet blijven duren. Een deel van de groei zal dus niet meer Belgisch zijn. Denk maar aan de opmars van de verwerking in Noord-Frankrijk. Daar is plaats en daar zijn incentives want onder president Macron is er een pro-industrieel beleid gevoerd. Agristo heeft intussen ook in India een fabriek en kijkt naar de VS. De familiebedrijven van 30 jaar geleden zijn stilaan globale reuzen geworden.”

Ik heb de ethische bezwaren over genetische modificatie nooit begrepen. We kunnen ons in Europa toch niet laten wegconcurreren omwille van emotionele principes?

Christophe Vermeulen - CEO Belgapom

Zoals je al zei, de milieudruk van de aardappelteelt is vaak een punt van kritiek. Onder meer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de teelt staat maatschappelijk en beleidsmatig onder druk. Vormt dat een reële bedreiging voor de aardappelteelt in België?

Vermeulen: “Een bedreiging is een heel groot woord, maar dat het een reële zorg is, dat staat vast. We hopen dat we die overgang naar minder gewasbescherming in overleg met de wetgever kunnen invullen op een manier die toelaat om alternatieven te zoeken en te testen. Die alternatieven moeten niet alleen efficiënt zijn, ze moeten ook betaalbaar zijn. Dat is een moeilijk evenwicht.”

“Als we het gebruik van gewasbescherming en kunstmest in de aardappelteelt willen terugdringen, zullen we ook andere, resistentere aardappelrassen nodig hebben. Vandaag heeft de Europese Commissie de deur al opengezet voor Crispr-CAS, maar ik hoop dat er in de toekomst nog andere ggo-technieken worden toegelaten. We zitten ook met een reële klimaatverandering. Dus als we onze voedselvoorziening en onze industriële activiteit op punt willen houden, dan zal er wel iets moeten veranderen. Het zal niet blijven lukken met de aardappelvariëteiten waar we vandaag over beschikken. De aardappelverwerkende sector opereert trouwens in een wereldmarkt. Op andere continenten is er geen terughoudendheid op het gebied van ggo’s. Ik heb die ethische bezwaren over genetische modificatie trouwens nooit begrepen. We kunnen ons in Europa toch niet laten wegconcurreren omwille van emotionele principes?”

Toen voormalig minister van Omgeving Zuhal Demir haar plannen voor MAP7 aankondigde, heb jij daar stevig naar uitgehaald. Kan wat er nu op tafel ligt de aardappelverwerkers meer bekoren?

Vermeulen: “Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik nadien nog eens naar het kabinet ben geweest waar ik minister Demir persoonlijk heb kunnen spreken. Dat was toen een heel constructief gesprek. Aan de andere kant was die uithaal ook wel puur noodzakelijk. Oké, hij was ook wat emotioneel, maar wel op basis van argumenten.”

“Initieel zaten wij ook mee aan de onderhandelingstafel om tot een nieuw mestactieplan te komen, maar het moet gezegd, die eerste vergaderingen, dat was een martelgang. Dus toen we van tafel werden geweerd, vond ik het niet zo erg. Zeker omdat wij samen met de plantaardige sector altijd goed overlegd hebben met de landbouworganisaties. Uiteraard zijn niet al onze punten in het uiteindelijke plan terechtgekomen, maar MAP7 is zeker geen slecht akkoord. Wij staan daar achter. Maar waar we niet tevreden mee zijn, is dat MAP7 nog steeds niet geïmplementeerd is. Dat tijdverlies kunnen we ons echt niet permitteren.

aardappelen rooien regen_Oomen

Het lijkt erop dat de telers en verwerkers minder dan in het verleden met getrokken messen tegenover elkaar staan. Klopt die indruk?

Vermeulen: "Ja. Toen ik vier jaar geleden startte bij Belgapom volgde mijn voorganger Romain Cools de onderhandelingen binnen onze brancheorganisatie Belpotato nog een tijdje op omdat dit heel goede kennis van de sector vergt. Die onderhandelingen, onder meer over een gedragscode, waren bijzonder zwaar. Dat zag ik aan Romain. Na zo’n dag zat hij er mentaal vaak door, maar hij heeft dat al die tijd fantastisch gedaan. Toen ik de fakkel van hem overnam, was dat ook wel een voordeel omdat ik de historische gegroeide geschillen gemakkelijker achter me kon laten. Daarnaast werd ik ook geholpen door de wetgeving. Er waren aanpassingen aan het Economisch en Burgerlijk Wetboek waardoor grote discussiepunten zoals overmacht, geschreven contracten en eigendomsoverdracht door de wetgever werden ingevuld. Ik had ook het voordeel dat ik als jurist alles redelijk goed kon objectiveren waardoor bepaalde angels vanzelf verdwenen.”

Het besef is er bij alle partijen gekomen dat het over het voortbestaan van de keten gaat en dat er meer gemeenschappelijke problemen en gemeenschappelijke belangen zijn, dan men aanvankelijk besefte

Christophe Vermeulen - CEO Belgapom

“Maar ook corona heeft een rol gespeeld. De industrie heeft zich toen van haar beste kant getoond door alle contracten na te komen, terwijl ze ook overmacht had kunnen inroepen. Daar is een stuk goodwill gecreëerd. Het besef is er toen bij alle partijen gekomen dat het over het voortbestaan van de keten gaat en dat er meer gemeenschappelijke problemen en gemeenschappelijke belangen zijn, dan men aanvankelijk besefte. Dat besef heeft ertoe geleid dat de tweede aanpassing van de gedragscode die tijdens de beurs wordt ondertekend, veel gemakkelijker en op amicalere wijze tot stand is gekomen. We zijn ons bewust van het gemeenschappelijk doel en dat praat gemakkelijker. Ik juich die evolutie toe.”

Heeft het extreme weer daar ook aan bijgedragen?

Vermeulen: “Zeker. De weersomstandigheden waren zodanig extreem dat iedereen in de problemen kwam. Tegelijk is de vraag naar verwerkte producten de afgelopen jaren exponentieel gestegen waardoor een klimaat gecreëerd werd waarbij telers en afnemers wel in gesprek met elkaar moesten gaan. Elk bedrijf heeft daar zijn eigen politiek gevoerd, maar die was er wel telkens op gericht om het maximum te halen uit wat mogelijk was. Als je als boer geconfronteerd wordt met een partij aardappelen die aan het rotten is, dan is het belangrijk dat die zo snel mogelijk kan verwerkt worden. Dat daarvoor een oplossing kan gevonden worden, is niet alleen goed voor de boer, maar ook voor de industrie in tijden van krap aanbod.”

In een rapport eerder dit jaar hekelde Greenpeace nochtans de enorme uitbreidingen bij de verwerkers. Zij zouden geld verdienen op de kap van de telers.

Vermeulen: “Dat rapport heeft me kwaad gemaakt. Het was een frontale aanval op de sector die gelukkig niet al te moeilijk was om te weerleggen. Maar ik heb in verschillende artikels de hand gereikt naar Greenpeace. Ik kan me niet voorstellen dat ze daar geen persdienst hebben die alles monitort wat er over de organisatie verschijnt. Toch is er geen enkele reactie gekomen op die uitgestoken hand. Dan vraag ik me af: wil je de wereld verbeteren of wil je gewoon wat staan roepen?”

Agristo en Clarebout openden onlangs een nieuwe fabriek in Noord-Frankrijk, Agristo is ook actief in India en kijkt naar de VS. Vormt dit een bedreiging voor de teelt in België?

Vermeulen: “Nee, dat is het niet. Ook op Belgisch grondgebied is de productiecapaciteit gestegen. Er zijn nieuwe fabrieken en nieuwe lijnen geopend. Vandaag heeft ons land de meest moderne en circulaire fabrieken en die hebben we ook nodig omwille van de duurzaamheidsvereisten die op ons afkomen. Tegelijk zijn veel van die bedrijven nog echte Belgische familiebedrijven wiens band met België niet weg is. De kroonjuwelen zullen wel degelijk binnen onze grenzen actief blijven.”

bewaarloods aardappelen

De laatste jaren hebben we niet alleen uitbreiding maar ook consolidatie gezien bij de verwerkende industrie: Clarebout Potatoes nam Mydibel over en nam een minderheidsbelang in Pomuni. De verwerkende sector wordt vandaag beheerst door zes grote verwerkers. Dreigt dit niet een nieuw onevenwicht tussen telers en verwerkers in de hand te werken?

Vermeulen: “Bij mijn weten is er absoluut geen sprake van kartelvorming. Integendeel, de concurrentie tussen die zes is behoorlijk groot. Als je zes grote concurrenten hebt met een grote honger naar aardappelen, dan denk ik dat de onderhandelingspositie van de telers hier vooralsnog niet in het gedrang komt. Mocht het om twee spelers gaan, dan zou het een andere zaak zijn. Er zijn nog altijd veel wegen die naar de boer leiden en omgekeerd.”

Niet alleen bij de verwerkende industrie zien we uitbreiding en schaalvergroting. Ook bij de telers neemt de professionalisering, die vaak gepaard gaat met schaalvergroting, toe. Wordt het financieel risico soms niet heel groot in deze tijden van extreme weersomstandigheden?

Vermeulen: “Dat is een evolutie die je natuurlijk niet kan tegenhouden. De aardappelteelt is een dure teelt, zeker als je van niets moet beginnen. Maar de bedrijven die al een tijdje bezig zijn, kunnen het risico vaak wel onder controle houden. In een goed jaar kan je met een groot aardappelareaal ook goed geld verdienen. Uiteindelijk is het de beslissing van de boer hoeveel risico hij neemt. Ik hoop alleen dat we niet gaan evolueren naar heel grote bedrijven met monocultuur, want dat is niet goed voor de bodem. In Vlaanderen hebben we gelukkig een traditie van gemengde bedrijven.”

Belgische aardappelverwerkers scheren historisch hoge toppen
Uitgelicht
Vlak voor nieuwjaar publiceerde Clarebout Potatoes zijn jaarcijfers van 2022. Samen met de resultaten van de andere twee grootste Belgische aardappelverwerkersresultaten kan b...
8 januari 2024 Lees meer

Interpom is traditioneel de plaats waar de contractprijzen voor volgend jaar worden aangekondigd. Is dat dit jaar ook het geval? En wat zijn de verwachtingen?

Vermeulen: “Over prijzen mag ik me nooit uitspreken, dat is aan de bedrijven. Ik heb bij vorige edities wel gemerkt dat wanneer de contractprijzen stijgen, de sfeer op de beurs wel een pak beter is. Ik verwacht ook nu niet meteen een daling, maar het is aan de verwerkers om te bekijken wat opportuun is en wanneer de contractprijzen worden bekendgemaakt. Ik heb graag een gezellige en aangename beurs, maar ik beslis niet over de portemonnee van mijn bedrijven.”

Zit er evolutie in de verhouding tussen de hoeveelheid aardappelen op contract en de hoeveelheid op de vrije markt?

Vermeulen: “Het aandeel contractaardappelen is in elk geval stijgend. Ik denk dat er vandaag 70 tot 80 procent van de aardappelen op contract wordt verhandeld. Omwille van hun stijgende vraag dekken de verwerkers zich meer en meer in. Het staat ieder bedrijf natuurlijk vrij om te kiezen, maar je merkt wel dat ze meer en meer gaan voor zekerheid. Ook andere vormen van contracten duiken op zoals jaarcontracten of zelfs partnerschapscontracten. De tijd dat er enkel sprake was van pure tonnagecontracten ligt achter ons.”

Zal er in de toekomst nog ruimte zijn voor de vrije markt?

Vermeulen: “Voorlopig wel in elk geval. De vrije markt blijft nodig om de gaten in de aanvoer toe te rijden. En natuurlijk is het ook een stuk van het verdienmodel van de boer. Zeker de laatste twee jaar konden de aardappeltelers die hun aardappelen goed konden bewaren, een mooie cent verdienen. De vrijemarktprijzen lagen toen tot drie keer hoger dan de contractprijzen. Al is dat natuurlijk heel uitzonderlijk. Vandaag zijn de prijzen op de vrije markt bijvoorbeeld laag.”

De Belgapom-prijsnotering werd onlangs aangepast. Waarom was dit nodig?

Vermeulen: “Die aanpassing is een gevolg van het onderzoek dat is ingesteld door federaal minister David Clarinval (MR) naar de contractuele praktijken in de aardappelsector en de Belgapomnotering. Over de contracten hebben we snel duidelijkheid kunnen verschaffen en dat heeft de Belgische Mededingingsautoriteit aanvaard. Het onderzoek naar de Belgapomnotering is wel diepgaander gebeurd en op vraag van de mededingingsautoriteit hebben we aanpassingen gedaan zodat alles objectiveerbaar is en er zijn nieuwe definities toegevoegd. We hadden de eer en het genoegen om als testcase te dienen, met alle kinderziektes vandien. De Belgische Mededingingsautoriteit gaat onze aangepaste notering gebruiken als voorbeeld voor andere sectoren."

Is er stilaan geen nood aan een Europese notering of op zijn minst een notering voor België, Nederland, Frankrijk en Duitsland samen?

Vermeulen: “Ik denk dat er nog altijd redelijk wat regionale verschillen zijn. Bovendien is de notering afhankelijk van de vraag en de beschikbaarheid. En hoewel de klimatologische omstandigheden tussen ons land en onze buurlanden wel gelijkaardig zijn, heb je nog altijd weersverschillen die ook het oogsttijdstip beïnvloeden. Het wordt dan heel moeilijk om te gaan noteren. Want wat noteer je? Wat is werkelijk de meest verhandelde prijs op een bepaald moment? Gaat het dan enkel om volume?”

Hier en daar is te horen dat de afzet van verwerkte aardappelproducten moeizaam verloopt. Klopt dat?

Vermeulen: “Het antwoord op die vraag is genuanceerd. Er is nog altijd voldoende vraag, maar omwille van de grote capaciteitsverhoging die we gekend hebben, moet de markt terug een beetje in de plooi vallen. Dat zorgt wel wat voor spanning, maar dat zal zich herstellen. Ik denk niet dat we met een structureel probleem zitten.”

Welke impact verwacht je van geopolitieke veranderingen zoals de verkiezing van Trump als nieuwe president van de VS of de onrust in het Midden-Oosten?

Vermeulen: “Goh, moest ik daar een antwoord kunnen op bieden, dan zou ik waarschijnlijk niet op deze stoel zitten maar een beter betaalde functie in de internationale politiek uitoefenen. Maar het is inderdaad wel zo dat de Noord-Amerikaanse markt voor ons belangrijk is en we dus met argusogen kijken wat daar gebeurt. Van Trump weten we dat hij notoir onbetrouwbaar en onvoorspelbaar is. Ik denk niet dat de protectionistische tariferingsmaatregelen die Trump zal nemen, een groot effect zullen hebben op de voedingssector. Dat zou een grote impact kunnen hebben op de voedselprijzen en de Amerikaanse bevolking is inflatiegevoelig. Volgens mij zal hij eerder symbolische maatregelen nemen zoals het afsluiten van China of andere sectoren viseren, zoals de automobielsector. Dus voor onze producten zou het nog kunnen meevallen, maar misschien is de wens de moeder van de gedachte. En zoals gezegd, de nieuwe president is hoogst onvoorspelbaar.”

“In het Midden-Oosten zitten we nog altijd verveeld met de Jeminitische soldaten in het Suezkanaal, iets wat samenhangt met het conflict in Gaza. Uiteraard zouden wij in een wereld waarin alleen vrede heerst, betere zaken doen.”

Aardappel- en groenteketen wacht niet op MAP7 om stappen vooruit te zetten
Uitgelicht
Met duurzamere bemestingstechnieken willen de producenten en verwerkers van aardappelen en groenten nu al aan de slag gaan om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Dat he...
5 maart 2024 Lees meer

Zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne intussen al genormaliseerd?

Vermeulen: “Het blijft een zorgenkind, maar we hebben kunnen vaststellen dat de markt flexibel genoeg is om zich aan te passen. Ik wil hier wel nog over kwijt dat we op dat vlak in Europa, maar ook in België en Vlaanderen een strategische aanpak missen. Het is niet alleen een industriële strategie die ontbreekt, maar ook één op vlak van voedselvoorziening. Er wordt te veel ad hoc beslist. Er is ook een budgettaire versterking van Europa nodig. We zullen zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze eigen grenzen. We hebben dat veel te lang van ons afgeschoven en gerekend op onze soft power. Maar we zitten hier met een markt van bijna 500 miljoen consumenten, dat is een grotere markt dan de Noord-Amerikaanse markt. We hebben zoveel troeven, maar toch verschuilen we ons altijd. Ik denk dat we die periode achter ons moeten laten.”

De aardappelteelt is één van onze sterktes en we hebben daar een exportmodel uit gepuurd. Eigenlijk is dat een heel schoon verhaal, een familieverhaal zelfs

Christophe Vermeulen - CEO Belgapom

Er komt steeds vaker kritiek op de export van landbouwproducten. Hoe tackle je die kritiek als je wereldwijd bekendstaat als de grootste exporteur van verwerkte aardappelproducten?

Vermeulen: “Het klopt dat we op dat vlak vaak geviseerd worden en eerlijk gezegd vind ik dat een beetje vreemd, zeker als je bedenkt welk industrieel weefsel aan onze sector verbonden is. Je hebt niet alleen de 7.000 rechtstreekse werknemers van de verwerking, maar ook die van de toeleveringsbedrijven, de meerwaarde die deze bedrijven realiseren en de belastingen die ze betalen. We hebben in onze regio nu eenmaal de geschikte bodem en klimaat om aardappelen te telen. We hebben geen bananen, hé. En met avocado’s moeten we ook niet beginnen. De aardappelteelt is één van onze sterktes en we hebben daar een exportmodel uit gepuurd. Eigenlijk is dat een heel schoon verhaal, een familieverhaal zelfs.”

“Maar ik volg de kritiek als het gaat over duurzaamheid. De productie moet op een correcte en duurzame manier gebeuren. Die intensieve landbouw verduurzamen, daar willen wij aan bijdragen. Natuurlijk niet iedereen hoort dat graag, zij stellen verduurzaming gelijk aan extensivering, maar ik denk dat het een en-en-en-verhaal moet worden, dat verduurzaming ook kan via innovatie, zoals nieuwe technieken en nieuwe rassen. Ik zoek naar een signaal bij de Vlaamse overheid voor welk model er ruimte is, maar voorlopig is het mossel noch vis. Bedrijven hebben nood aan investerings- en vergunningszekerheid, maar die blijft uit.”

Tot slot moeten we het nog hebben over de relatie met de retail. Hoe is die vandaag, want in het verleden zijn er behoorlijk wat moeilijkheden geweest om alle kostprijsverhogingen door te rekenen?

Vermeulen: “Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt, dat verschilt van verwerker tot verwerker. Op de versmarkt blijft het moeilijk, want de concurrentie is daar groot. De supermarkten schermen altijd met hun lage marges als je het gesprek hierover wil aangaan, maar die lage marges komen in elk geval niet van de producten die ze lokaal aankopen. Integendeel, hun verdienmodel is voor een groot stuk gebouwd op groenten en fruit. Als de marges laag zijn, dan is het eerder bij de Unilevers van deze wereld. De Nationale Bank van België heeft daar ook onderzoek naar gedaan en dat heeft aangetoond dat er geen sprake was van graaiflatie van onze kant.”

“Door de boerenprotesten is de wetgeving over oneerlijke handelspraktijken nog wat aangescherpt. Intussen gaan er stemmen op, zeker in Frankrijk en Wallonië, om bij alle schakels in de keten de kosten en de marges in kaart te brengen om er zo voor te zorgen dat de boeren een correcte prijs krijgen. Maar dat is de verkeerde oplossing. Als je doorheen de volledige keten het kostenplaatje kan volgen, dan krijgt de laatste schakel in de keten, de retail, alle macht in handen. Het lijkt allemaal heel mooi, maar dat is het niet. In Frankrijk begint men al een klein beetje te beseffen dat de boer door deze regels niet meer geld krijgt.”

“Nog steeds rek in aardappelindustrie, maar onzekerheid begint te knagen”
Uitgelicht
De aardappelverwerkende industrie in België zal de komende jaren nog groeien. Dat voorspelt Ben Muyshondt, de nieuwe voorzitter van de Belgapom. Op termijn ziet hij nog mogeli...
21 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek