header.home link

Recordeditie Interpom: “Sector is niet van plan zijn unieke plaats af te geven”

1 december 2022

Historisch hoge contractprijzen en een recordaantal bezoekers zorgden voor een positieve sfeer op de internationale aardappelvakbeurs Interpom in Kortrijk. “Het toont hoe de sector er in moeilijke tijden in slaagt een sterk signaal te geven dat de aardappelsector, als kroonjuweel van de Vlaamse agrovoedingsnijverheid, niet van plan is zijn unieke plaats af te geven”, aldus Christophe Vermeulen, CEO van Belgapom.

Lees meer over:
Interpom 2022 1_Interpom

Na het schrappen van de beurs in 2020 en een corona-editie in 2021 met een relatief lage opkomst was de aardappelsector helemaal klaar voor een nieuwe editie van de driedaagse vakbeurs. Dat bleek al uit het aantal standhouders dat op de beurs wilde aanwezig zijn: met 323 exposanten uit 15 landen was alle standruimte in Kortrijk Xpo verhuurd. Met als beursthema ‘Towards healthy growth’ wilde organisator Belgapom inspelen op de vele uitdagingen waar de aardappelsector voor staat.

Minder dan een maand geleden zorgde het uitgelekte voorstel voor het nieuwe mestactieplan (MAP7) nog voor een opstoot van paniek in de aardappelsector. “Maar niet alleen het mestbeleid baart de telers en de industrie zorgen. Ook gewasbescherming, natuurherstel, stikstof, enz. zijn thema’s die een grote impact kunnen hebben op de aardappelteelt”, aldus Christophe Vermeulen. “De landbouwsector in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder staan voor een grote transitie richting duurzaamheid. Interpom wil een platformfunctie vervullen om oplossingen en antwoorden te bieden voor deze transitie.”

Uitgelicht

Contractprijzen voor aardappelen 40 procent hoger dan vorig jaar

nieuws
28 november 2022 Lees meer

De bezorgdheden over de toekomst werden volgens Belgapom “getemperd door de verbeterde contractuele relatie tussen verwerkers en telers”. Met andere woorden, de historisch hoge contractprijzen voor volgend seizoen zorgen voor heel wat optimisme bij de aardappeltelers. In aanloop van de beurs maakte Clarebout, de grootste aardappelverwerker in België, contractprijzen bekend die starten aan 175 euro per ton voor levering bij de oogst in september. Dat is een verhoging van de contractprijs met maar liefst 40 procent in vergelijking met afgelopen seizoen, toen de prijzen ook al de hoogte in waren gegaan.

“In moeilijke tijden slaagt de sector erin samen de rug te rechten. Dit toont aan dat de aardappelsector niet van plan is zijn unieke plaats af te geven”, stelt Vermeulen. Die unieke plaats van de Belgische aardappelsector valt ook af te leiden uit de recordopkomst: voor het eerst kreeg de beurs meer dan 20.000 bezoekers over de vloer. Op zondag werden er 8.356 bezoekers geteld, 7.007 bezoekers op een bijzonder drukbezochte maandag en 4.891 bezoekers op dinsdag.

Opvallend is ook dat bijna een derde onder hen afkomstig was uit het buitenland. “Maar liefst 54 landen waren vertegenwoordigd op Interpom. Er was een sterke opkomst uit Nederland (15,5%) en uit Frankrijk (12,4%), maar er waren ook bezoekers uit Oost-Europa, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Egypte. Dit toont aan dat vakmensen met een hart voor de aardappel de weg vinden naar onze unieke beurs in het hart van het West-Europese aardappelland”, meent Vermeulen.

Interpom 2022 2_Interpom
Interpom 2022 4_Interpom

Het format van Interpom is dan ook uniek. “In één overkoepelend event zijn alle schakels uit de aardappelketen vertegenwoordigd. Dat betekent een echte meerwaarde”, aldus de organisator. “We zien ook dat het innovatieve karakter van de beurs elke editie aan belang wint.” Dat innovatieve karakter is niet alleen terug te vinden in nieuwe technieken en technologieën, maar ook in de vele seminars die tijdens de beurs doorgaan. In korte informatiesessies werden diverse uitdagingen en nieuwigheden aangekaart. Alle sessies werden gestreamd en zijn vanaf 6 december te herbekijken op de website van Interpom.

Uit de eerste gesprekken met de standhouders stelt Belgapom vast dat de tevredenheid over deze editie groot is en dat er wordt uitgekeken naar de volgende editie in 2024. “Na uitzonderlijk twee edities kort op elkaar blijft Interpom nu opnieuw op zijn vertrouwde periodiciteit: tweejaarlijks eind november van de even jaren”, besluit Vermeulen. De volgende editie is voorzien op 24,25 en 26 november 2024 in Kortrijk Xpo.

Interpom 2022 3_Interpom
Interpom 2022 5_Interpom

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Interpom

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek