6 miljoen Sri Lankanen weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan zal komen

Het overheid van Sri Lanka is failliet, de eilandbewoners worden geconfronteerd met hoge inflatie en de onbeschikbaarheid van brandstof en steeds meer basisgoederen. Eén op drie huishoudens weet niet waar de volgende maaltijd vandaan zal komen, zegt het World Food Program van de Verenigde Naties.

7 juli 2022  – Laatst bijgewerkt om 7 juli 2022 15:41
Lees meer over:
sri lanka

De wurgende inflatie – als gevolg van een valutacrisis, ongelukkig economisch beleid en een ondoordacht landbouwexperiment waarbij kunstmest volledig werd gebannen – zorgt ervoor dat 6 op 10 gezinnen kiezen voor minder voedzame maaltijden. Het WFP ziet die cijfers de komende maanden alleen maar erger worden. “We eten geen deftige maaltijd meer, maar alleen nog rijst met wat saus”, vertelt een vrouw.

In het bijzonder voor zwangere vrouwen heeft de eenzijdige voeding zware gevolgen, het zet hun eigen gezondheid en die van hun ongeboren kind op het spel. “Zwangere vrouwen moeten dagelijks de nodige nutriënten binnenkrijgen via hun voeding en voor de armsten wordt het moeilijker en moeilijker om zelfs maar de basisproducten te kunnen betalen”, zet WFP-adjunct-directeur Anthea Webb. Het WFP heeft daarom een speciaal programma opgezet met voedselbonnen voor zwangere vrouwen.

Ambtenaren worden groenteboer

Ook de overheid laat zich ondertussen niet onbetuigd. Een groot deel van de Sri Lankaanse ambtenaren krijgt de komende drie maanden elke vrijdag vrij om in hun eigen tuin voedsel te verbouwen. De maatregel moet helpen het voedseltekort terug te dringen. Daarnaast is er op die manier minder woon-werkverkeer, waardoor er ook minder brandstof nodig is.

De Sri Lankaanse regering betaalt de ambtenaren de komende drie maanden de 'vrije dag' door. In een verklaring staat dat ze de "benodigde faciliteiten" krijgen aangeleverd om voedsel te kunnen verbouwen. De maatregel geldt niet voor medewerkers met een cruciale functie binnen de overheid, zoals bij de water- en elektriciteitsvoorziening of in de zorg. Ongeveer 1 miljoen van de 22 miljoen inwoners van de eilandstaat werkt bij de overheid.

Inflatie van 57,4 procent

Ondertussen is de inflatie op het eiland gestegen tot 57,4 procent op jaarbasis. Vooral de arbeiders op de grote theeplantages worden zwaar getroffen. Meer dan de helft van de huishoudens leven er in grote voedselonzekerheid, volgens de WFP. Voor de ban op kunstmest was Ceylon-thee één van de belangrijkste exportproducten, maar de ban op kunstmest kelderde de opbrengsten en daarmee het economisch model.

De voedselcrisis duwt gezinnen in honger, nadat COVID eerst al een half miljoen Sri Lankanen onder de armoedegrens had gebracht. Het WFP heeft een noodpakket van 60 miljoen dollar klaar en wil daarmee 3 miljoen van de meest kwetsbare Sri Lankanen helpen. “We moeten nu ingrijpen voor dit een humanitaire ramp wordt”, waarschuwt WFP-baas David Beasley.

Bron: WFP

Beeld: Al Jazeera

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek