Sri Lanka zal miljoen boeren compenseren voor mislukte oogsten

De regering van Sri Lanka maakt 200 miljoen dollar vrij om een miljoen boeren te compenseren voor hun mislukte oogsten. Het land zag zijn poging om volledig over te schakelen op biologische landbouw faliekant mislukken.

30 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2022 12:01
Lees meer over:

Het eiland in de Indische Oceaan gaat nog altijd door een diepe economische crisis, waarbij er nu grote tekorten aan voedsel zijn en de energievoorziening wankel wordt. De economie van Sri Lanka is erg afhankelijk van de buitenlandse deviezen die van het toerisme komen en die sector is door COVID19 volledig ingestort. De import van landbouwinputs zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen werd aan banden gelegd om de valutacrisis te bezweren.

De regering heeft nu een steunpakket van 200 miljoen dollar beslist voor 1 miljoen boeren. “We gaan compensatie betalen aan landbouwers die hun oogst zagen mislukken”, zegt landbouwminister Mahindananda Aluthgamage, “En we gaan ook de mindere opbrengsten door het kunstmesttekort vergoeden.” Nog eens 149 miljoen dollar zal gebruikt worden om de rijstboeren een prijssubsidie te geven.

Een derde van het landbouwland in Sri Lanka bleef vorig jaar braak liggen omdat er onvoldoende inputs beschikbaar waren. Winkels en markten moesten basisproducten als linzen en suiker rantsoeneren, verse groenten zijn schaars geworden. De inflatie van de voedingsprijzen in Sri Lanka bereikte eind vorig jaar een record van 21,5 procent.

Ook olie, diesel en gas voor kookvuren is moeilijk te krijgen. Huishoudens moeten overschakelen op hout om te koken. Ondanks het einde van de importban is er nog niet meteen beterschap in zicht voor de inwoners van Sri Lanka. Importeurs kunnen hun voorraden niet aanvullen omdat het land nog steeds onvoldoende buitenlandse deviezen heeft.

Bron: Al Jazeera

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek