100% bio-experiment duwt Sri Lanka richting noodtoestand

In Sri Lanka krijgt de regering meer macht om voedselprijzen te reguleren en hamsteraars te bestraffen. Het eiland zit in zwaar economisch weer door instortend toerisme en de beslissing van president Gotabaya Rajapaksa om kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in heel het land te verbieden.

7 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 7 september 2021 18:02
Lees meer over:
thee-1280

Hoewel Rajapaksa in 2019 verkozen werd met de belofte om kunstmest te subsidiëren, veranderde hij in april het geweer van schouder en besloot hij om van Sri Lanka het eerste land ter wereld te maken met een 100 procent biologische landbouw. Het eiland kampt met een valutacrisis door zware buitenlandse leningen en een instortend toerisme in de nasleep van verschillende COVID-golven. Om de uitstroom van dollars te stoppen, kwam er een importverbod op kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, maar ook voertuigen en onderdelen van machines.

Ceylonthee

Sri Lanka voert jaarlijks voor 1,25 miljard dollar van zijn befaamde ceylonthee uit, goed voor tien procent van alle exportinkomsten. Experts zoals Herman Gunaratne voorspellen vanaf oktober een halvering van de theeproductie: “Het importverbod heeft de thee-industrie in totale wanorde gestort, door volledig biologisch te werken gaan we 50 procent van onze oogst verliezen, maar we gaan nooit 50 procent hogere prijzen krijgen. De gevolgen voor ons land zijn onvoorstelbaar.”

Het importverbod heeft de thee-industrie in totale wanorde gestort. Door volledig biologisch te werken verliezen we 50 procent van onze oogst, maar krijgen we nooit 50 procent hogere prijzen. De gevolgen zijn onvoorstelbaar

Herman Gunaratne - thee-producent

Gunaratne maakte deel uit van een Task Force die de transitie naar een volledige biologische landbouw moest begeleiden, maar hij nam ontslag na meningsverschillen over de te volgen koers met de regering. “Als de helft van de oogst mislukt, zal dit ook gigantische werkloosheid tot gevolg hebben. In Sri Lanka is het plukken van de theebladeren nog altijd handwerk en een belangrijke deel van de werkgelegenheid.”

Voedselspeculatie

Ook bij basisvoedsel laat de onzekerheid zich voelen. Terwijl de algemene inflatie in augustus nog rond de zes procent schommelde, verdubbelde de prijs van suiker, rijst en uien. Volgens de overheid zijn het voedselspeculanten die de prijzen omhoog drijven en daarom heeft ze een legergeneraal aangesteld als speciale commissaris om ‘speculatie’ tegen te gaan en gehamsterde voorraden in beslag te nemen.

Een bevraging bij de landbouwers in Sri Lanka concludeerde dat 90 procent van hen chemische inputs gebruikt en dat 85 procent een stevige opbrengstdaling verwacht. Vooral rijst en thee blijken erg afhankelijk. Maar 20 procent van de boeren heeft naar eigen zeggen de nodige kennis om over te schakelen op volledig biologische productie. Sinds eind juni zijn er wekelijks boerenprotesten tegen de nieuwe landbouwpolitiek van de regering.

De wereld moet het voorbeeld van Sri Lanka volgen en moedige stappen zetten richting een duurzaam voedselsysteem

Gotabaya Rajapaksa - President Sri Lanka

Autoritair regime

Landbouwminister Ramesh Pathirana belooft om biologische compost te importeren. “Onze regering wil onze thee-industrie helpen op vlak van biologische bemesting”, vertelde hij aan het persagentschap AFP.

President Rajapaksa blijft ondertussen overtuigd van zijn koers. Op een recente VN-bijeenkomst vertelde hij dat de omslag naar biologische landbouw “meer voedselzekerheid en meer voedzaamheid” zal garanderen. Hij riep andere landen op om voorbeeld van Sri Lanka te volgen en “moedige stappen te zetten richting een duurzaam voedselsysteem.”

De oppositie in Sri Lanka vreest dat Rajapaksa de noodtoestand zal gebruiken om een autoritair regime te vestigen.

Bron: Aljazeera / AFP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek