Zijn mierik, grote engelwortel of lavas de teelten van de toekomst?

Het project Aroma-roots wil landbouwers stimuleren om innovatieve wortelgewassen, zoals mierik, grote engelwortel en lavas op te nemen in hun teelt. De gewassen zijn interessant vanuit ecologisch standpunt en de mogelijkheid tot multivalorisatie is een grote troef. Landbouwers die op zoek zijn naar een nieuwe rotatieteelt kunnen intekenen op het project en meteen van start gaan. 

4 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 juli 2023 11:09
ILVO_Wortelgewas

Gewasdiversificatie 

Met oog op verduurzaming heeft de EU enkele vergroeningsmaatregelen uitgeschreven om bodemdegradatie tegen te gaan. Door die maatregelen worden landbouwers aangemoedigd om zich te verbreden in het aantal teelten. De B2BE Facilitator werd overspoeld met vragen van landbouwers die op zoek zijn naar diversificatie en nieuwe teelten.

De B2BE Facilitator brengt ondernemers uit de land- en tuinbouw en voedingsindustrie samen met industriële partners rond groene innovaties in de fossielvrije 'bio-economie'.

Business developer bij de B2BE Facilitator, Jasmine Versyck, merkt op dat de kennis over de alternatieve gewassen vaak nog gering is. Die kennis willen de initiatiefnemers met het project Aroma-roots bijstellen. Rutger Tallieu van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant voegt hieraan toe dat er binnen het project specifieke aandacht zal gaan naar de mechanisatie van de teelt zoals mechanische onkruidbestrijding en oogsttechnologie. 

De aromatische wortelgewassen zorgen met hun diep wortelgestel voor een verrijking van de bodem. In tegenstelling tot de traditionele gewassen zoals korrelmaïs en zomergranen zijn ze dus een grotere meerwaarde.  

Mieriksmayonaise of lavasbouillon 

Misschien worden mayonaise met mierik, in plaats van mosterd, of bouillon met lavas, in plaats van selder, wel het nieuwe normaal. Het project wil niet enkel landbouwers aanspreken die op zoek zijn naar nieuwe gewassen voor hun rotatieteelt. Maar het is ook een uitnodiging voor de R&D-afdeling van de voedings- en drankensector om op zoek te gaan naar nieuwe toepassingen op basis van de biomassa van aromatische gewassen. Producenten en verwerkers worden met elkaar in contact gebracht via ‘matchmaking’. De bedoeling is om meer zekerheid te creëren over afname en aanvoer van de grondstoffen.  

Multivalorisatie als troef 

Zowel de geëxtraheerde aroma’s als het verse plantmateriaal kunnen benut worden. De zaden, wortels, stengels en bladeren kunnen voor verschillende toepassingen gevaloriseerd worden. De bladeren kan je bijvoorbeeld verwerken in een salade en uit de zaden kan je een thee trekken.  

Uit de wortels worden dan weer aromatische extracten gehaald die de basis vormen voor parfums, cosmetica, medicatie… “De mogelijkheid tot multivalorisatie is de grote troef voor het telen van aromatische gewassen”, zegt Emma Van Steenweghen van Boerenbond. Ze benadrukt wel dat het in de eerste plaats belangrijk is om te onderzoeken in hoeverre de verschillende onderdelen van de plant op vandaag al gevaloriseerd worden. 

De B2BE Facilitator heeft ook aandacht voor het potentieel van de reststromen die vrijkomen bij de verwerkende industrie. Versyck: “In eerste instantie denken we dat de overblijvende pulp in veevoeder verwerkt kan worden, maar misschien zijn er ook voor deze biomassa nog andere en meer hoogwaardige toepassingen?” 

Voor meer info of wie interesse heeft om deel te nemen aan het project: www.b2be-facilitator.be en www.aroma-roots.be 

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek