nieuws

Deze vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2025

nieuws

Vijf vooruitstrevende bio-ondernemingen maken kans op de BioVLAM 2025, een prijs van de biosector en VLAM die passie, innovatie en duurzaamheid in de Vlaamse biolandbouw bekroont. In september wordt de winnaar uitgeroepen, die vervolgens een jaar lang ambassadeur van de biosector wordt. Nieuw dit jaar: ook het publiek kan stemmen op zijn of haar favoriete laureaat.

gisteren Joris Rigo
biovlamklein_1dabca06e66b9902c7e546b6367d47f9[1]

In augustus zal de vakjury de vijf genomineerde bedrijven bezoeken om de finale beslissing te nemen. De zaakvoerders krijgen zo de kans om meer toelichting te geven over hun innovatie, en deze ook in de praktijk aan de jury te tonen. De vakjury beoordeelt de projecten volgens de criteria: passie, innovatie en duurzaamheid. Naast de vakjury krijgt ook het publiek dit jaar een stem. Via de website Alles over bio kan iedereen in augustus stemmen op de laureaat van zijn of haar keuze. Nu de Bioweek achter de rug is, is het tijd om de vijf genomineerden voor te stellen.

brothway-1_45d648f40bfff41eb4c055d433d5081f[1]

Brothway (Michelbeke), Frederiek Ballière: biologische drinkbouillons

Brothway biedt 100 procent biologische en gezonde drinkbouillons aan die op een duurzame manier worden geproduceerd. Ze bevatten geen toegevoegde smaakversterkers of bewaarmiddelen. Hun product ‘Chicken Curcuma’ is gemaakt op basis van kippenbotten, ui, wortel, gember, appelciderazijn, zout, peper en een royale hoeveelheid kurkuma. De bouillon wordt verpakt in glazen flesjes van 180 milliliter. Brothway werkt nauw samen met lokale producenten en zet sterk in op duurzame energie en milieuvriendelijke productieprocessen. “Ons jonge, unieke bedrijfje is ontstaan uit de missie om een eeuwenoud en supergezond product opnieuw te valoriseren. Met vers vlees, verse groenten en kruiden - tot wel 72 uren ingekookt -  doen wij het opnieuw zoals het écht moet”, klinkt het bij bedrijfsleider Frederiek Ballière.

den-boogerd-2_5a97cd2c1283baa99b8e762dec6e3fb3[1]

VOF den Boogerd (Zelem), Maarten Gelders: biologische hoogstamboomgaarden

Het familiebedrijf den Boogerd plant, beheert en baat sinds 2008 authentieke hoogstamboomgaarden uit op biologische wijze. Daarbij besteden ze zowel veel aandacht aan de geteelde fruitrassen als aan de samenstelling van de onderbegroeiing en het waterbeheer. De boomgaard wordt zo een vorm van economisch rendabele agroforestry. Alles wat de boomgaarden voortbrengen, wordt verkocht of verwerkt tot product (sap, stroop, gelei, olie). “We opereren in een niche van een niche – een sector waar traditie, biodiversiteit en duurzaamheid samenkomen. Dat dit werk nu via deze nominatie bevestigd en gewaardeerd wordt, betekent enorm veel”, Nia Ponsaerts.

great-porridge_8d50b726edbaf3f15ce9f545f29e387d[1]

Great Moments (GR’EAT) (Kortenberg), Amélie de Cartier: prebiotische porridges

GR’EAT wil met zijn producten bijdragen aan een gezonde en duurzame levensstijl. Sinds 2015 maakt het bedrijf onder andere biologische en glutenvrije granola. Nieuw in het assortiment zijn biologische, prebiotische porridges in twee smaken. Een soort havermout(pap) die verrijkt is met prebiotica, onverteerbare voedingsvezels die als voeding dienen voor de goede bacteriën in je darmen. Ze zijn glutenvrij, bevatten veel vezels en eiwitten, en zijn goed voor de spijsvertering. Ze worden met de hand gemaakt in het Brusselse Haren en kunnen warm of koud gegeten worden. “We zijn ontzettend blij met deze nominatie. In oktober 2025 vieren we ons tienjarig bestaan, en dit voelt als een waardevolle erkenning voor het mooie werk van ons team”, aldus zaakvoerder Amélie de Cartier. GR’EAT kiest bewust voor duurzame verpakking en transport, en blijft innoveren met nieuwe producten die inspelen op voedingstrends.

het-land-van-melk-en-honing_51a3c6b185a6eacaf679c3cb652c8b52[1]

Het Land van Melk en Honing (Diksmuide), Johan en Isabel Boussemaere: rauwmelkse kaas en yoghurt op basis van biologische melk van eigen koeien

Bij Het Land van Melk en Honing staan biodiversiteit, bodemgezondheid en kringlooplandbouw centraal. Johan en Isabel Boussemaere-Delanote houden melkkoeien met veel aandacht voor de kwaliteit van de weides en de bodem. Ze doen aan roterend begrazen en maken vervolgens met de melk rauwmelkse kaas, waarbij het microbioom intact blijft. De rauwmelkse kaas, bekroond met twee gouden medailles op de Belgian Cheese Awards, is het resultaat van een gezonde bodem, een rijk microbioom en een natuurlijke veehouderij die de biodiversiteit versterkt.

Door hun zelfredzame aanpak en minimale afhankelijkheid van externe input, tonen zij aan hoe biologische landbouw niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal toekomstbestendig kan zijn. “Tussen hopen, verwachten en krijgen ligt vaak een berg twijfel. Maar we zijn heel blij met deze nominatie. Het is goed dat de BioVLAM uitgereikt wordt, dat we als bio-ondernemers eens een momentje krijgen waar we aan het woord komen, om wat we doen en hoe we dat doen in de kijker te plaatsen. We willen ons steentje bijdragen aan het verder promoten van onze prachtige biosector”, vertelt Johan Boussemaere.

240321-polderveld-evavlonk028-websize_124f9c06019a2e44f8a93ca822e573cb[1]

Het Polderveld (Knokke-Heist), Lieven Devreese: teelt van biogroenten voor patiënten van AZ Zeno

Het Polderveld is een CSA-boerderij waar deelnemers in ruil voor een jaarbijdrage een deel van de oogst ontvangen. Opvallend is de samenwerking met het ziekenhuis in Knokke-Heist AZ Zeno, waarbij de biologische groenten rechtstreeks van het veld op het bord van de patiënten belanden. Deze unieke aanpak combineert ecologische duurzaamheid met sociale impact: het verkort de keten drastisch, vermindert voedselverspilling, en versterkt de band tussen boer en zorginstelling. Door hun kennis te delen via het project ZoBio inspireert Het Polderveld andere bioboeren en zorginstellingen in Vlaanderen. “Het voelt als een erkenning voor ons werk en een waardering voor de samenwerking die we negen jaar geleden vanuit overtuiging begonnen zijn met AZ Zeno. We zijn trots dat de kijk op voeding van AZ Zeno en hoe wij daaraan bijdragen, als een voorbeeld wordt gezien voor andere instellingen”, aldus Lieven Devreese.

BioVLAM 2024 bekroont Vitaetom voor bioteelt nieuw tomatenras
Uitgelicht
Bioteler Koen Van Hauteghem van Vitaetom is de laureaat van de BioVLAM 2024, de prijs voor innovatie en duurzaamheid in bio. Zijn biologisch bedrijf met groenteteelt onder gla...
23 september 2024 Lees meer

Bron: VLAM

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek