Welles-nietes over lege pompoenrekken tussen Delhaize en boeren: "Niet mislukte oogst, wel de prijs"

nieuws

Supermarktketen Delhaize laat via een infokaartje aan zijn lege pompoenrekken weten dat er slechts “een zeer beperkt gamma beschikbaar is op de markt omdat de pompoenoogst bijna helemaal mislukt is”. Maar volgens boeren en landbouworganisatie Boerenbond ligt de oorzaak van de lege rekken niet bij de telers maar bij de supermarkt zelf. “Er is dit jaar een kleinere productie waardoor de prijs hoger ligt”, duiden ze. “Sommige supermarkten die op voorhand geen vaste contracten hadden onderhandeld met de landbouwers willen nu gewoon de gestegen prijs niet betalen.”

13 november 2024 Jozefien Verstraete
Pompoenoogst

Hier en daar zijn er dit jaar minder pompoenen te vinden in de rekken van sommige supermarkten. Supermarktketen Delhaize excuseert zich daarvoor bij zijn klanten via een infokaartje bij het pompoenrek. “Beste klant, de pompoenoogst is bijna helemaal mislukt. De basisreferenties zijn beschikbaar, maar bijna alle specialiteiten zijn maar zeer beperkt beschikbaar op de markt”, leest het kaartje. “Onze telers hebben alles op alles gezet om de schade te beperken, maar jammer genoeg mocht het niet baten. Gelieve ons voor dit ongemak te verontschuldigen.”

Aan de krant De Standaard geeft Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver nog een extra woordje uitleg: “Door het natte voorjaar beantwoorden heel veel van de producten niet aan onze verwachtingen en komen ze dus niet in de rekken te liggen. Daarnaast is er ook gewoon minder aanbod op de markt. Omdat veel producten veel te lang op veel te vochtige grond hebben gelegen, zijn er minder volumes beschikbaar."

Er is nog aanbod genoeg. Supermarkten maken gewoon niet genoeg winst door de hogere pompoenprijzen waardoor de rekken nu leeg zijn

Anonieme Vlaamse pompoenteler

Geen tekorten

Dat de oogst bijna helemaal mislukt is, spreekt concurrent Colruyt in de krant nochtans tegen. “We verkochten in twee weken tijd 250.000 kilo Belgische pompoenen. Het klopt dat er minder pompoenen op de markt zijn dan vorig jaar, maar er zijn nul tekorten”, aldus de persdienst. Dat bevestigen ook enkele pompoentelers aan VILT. Gert Deroo van ‘Boer Pompoen’ uit Oost-Vlaanderen had dit jaar zelfs een topoogst. “Maar ik heb zeer droge, zanderige grond. Normaal is dit geen supergoede grond om pompoenen te telen, maar dit jaar net wel”, aldus 'Boer Pompoen' die benadrukt dat hij maar een kleine hectare aan pompoenen teelt. “Ik hoorde van veel andere pompoentelers, die een grotere hoeveelheid hadden ingezaaid, dat hun opbrengst wel wat minder is.”

“Dat klopt. Veel pompoenen zijn door de late inzaai niet genoeg gegroeid waardoor we ze moeten laten liggen”, vertelt een andere collega-pompoenteler. “Maar er zijn hier alvast nog pompoenen genoeg, momenteel ben ik zelf de laatste aan het oogsten. En als ik zie wat aankomt op de veiling, dan kan ik bevestigen dat er nog aanbod genoeg is van pompoenen. Volgens mij zullen de supermarkten niet genoeg winst kunnen maken nu de pompoenprijzen hoger liggen en is het daarom dat de rekken leeg zijn."

Wel de prijs

“Alles gaat over de prijs”, duidt een andere pompoenteler die liever anoniem wenst te blijven. “Sommige grootwarenhuizen hebben niet tijdig een contract afgesloten. En op het moment dat ze dit wel wilden doen, waren de vrijemarktprijzen al omhoog gegaan waardoor ook de nieuwe contractprijzen duurder werden. En dat willen sommige grootwarenhuizen nu gewoon niet betalen. Ik vind het wraakroepend dat supermarkten daar niet transparant over communiceren. Er zijn wel degelijk nog pompoenen.” Hijzelf had dit seizoen een oogstuitval van 35 procent.

Groente- en fruitveiling BelOrta bevestigt de oogstuitval. “Door een opeenstapeling van factoren is de productie van onze Belorta-telers momenteel 20 procent minder ten opzichte van vorig jaar”, aldus Kelly Van Dessel, supervisor verkoop bij BelOrta. “Er was niet alleen de late inzaai, ook kenden de pompoenen vrij koude en donkere dagen tijdens het groeiproces en hadden veel van onze telers hagelschade. Hierdoor gingen veel eerste vruchten verloren.”

Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en dit verhaal eerlijk vertellen aan de consument

Boerenbond

Vraag en aanbod in balans

Maar niet de volledige oogst is mislukt. “Wij leveren nog steeds pompoenen aan supermarkten", aldus Van Dessel. "Bepaalde supermarkten kopen gewoon via de veilingklok en andere kopen aan via prijsafspraken. Dat is een keuze van de supermarkten zelf”, duidt Van Dessel. “De prijzen zijn inderdaad hoger, maar de telers hebben dan ook veel van hun oogst verloren.”

Dekelver van Delhaize nuanceert aan De Standaard wat de supermarkt onder “de pompoenoogst is bijna volledig mislukt” ziet. “We werken al jaren samen met één leverancier. Omdat een deel van die oogst mislukt is, moeten we extra gaan bevoorraden. Uiteraard hadden we daardoor nog geen andere prijsafspraken gemaakt.”

Volgens Boerenbond is het weinig respectvol om naar de boer te wijzen als verklaring voor de schaarste in de winkels. “We vragen aan supermarkten om hun verantwoordelijkheid op te nemen”, zegt Boerenbond. “We verwachten dat onze boeren een eerlijke prijs krijgen voor het eten dat ze produceren. Dat gebeurt ofwel via contracten ofwel via de marktprijs. De supermarkten moeten dit verhaal eerlijk vertellen aan de consument.”

Prijzenoorlog in de supermarkt: "We verloochenen onszelf"
Uitgelicht
De onderhandelingen tussen supermarkten en hun leveranciers lopen terug stroef. Na de coronacrisis zijn de prijzen van heel wat goederen flink gestegen. Nu de pandemie is gaan...
16 november 2023 Lees meer

Bron: De Standaard / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek